Βιταμίνη D3 και προστασία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

D3 και προστασία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©. Προστασία της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3


Προστασία της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που έγιναν στο Mid America Cardiology, Division of Cardiovascular Medicine, University of Kansas Medical Center and Hospital, Kansas City, Kansas των ΗΠΑ , που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της υπέρτασης, της περιφερικής αγγειακής νόσου, του σακχαρώδους διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου , της νόσου των στεφανιαίων αρτηριών και της καρδιακής ανεπάρκειας [1]. 

Mπατζακάκης Δημήτριος, ΩΡΛ, Καρπενήσι

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

Νευροωτολογία, Ακουστικά Βαρηκοίας, ΩΡΛ Αλλεργία Περιβαλλοντική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία και Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D

Τσιτηρίδης Ιωάννης, ΩΡΛ, Λάρισα,

Επιμελητής Α΄, Γ.Ν. Λάρισας               ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Νευροωτολογία,   Ακουστικά Βαρηκοίας,

Ενδοσκοπήσεις,

Περιβαλλοντική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και υγεία, Βιταμίνη D

Πανάρας Ιωάννης,    Ιατρός, ΩΩτορινολαρυγγολόγος
 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Νευροωτολογία, Ακουστικά Βαρηκοίας,ΩΡΛ Αλλεργία Ενδοσκοπήσεις,

Περιβαλλοντική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και υγεία, Βιταμίνη D

Γκιλίτσης Χρήστος, Ιατρός Καρδιολόγος

Πυλαρινού 70, Κόρινθος, τηλ.6945952070 e-mail:crisgil@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική, Αντιγήρανση, Βιταμίνη D

Οι ερευνητές του Kάνσας μελέτησαν επίσης τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3.

Η έρευνες αυτές περιελάμβαναν μετρήσεις των επιπέδων της βιταμίνης D3 που διήρκεσαν 5 έτη και 8 μήνες στο παραπάνω αναφερθέν πολύ μεγάλο ακαδημαϊκό ίδρυμα και διασταυρώθηκαν με δημογραφικά και φυσιολογικά δεδομένα, καθώς και νόσους των ασθενών.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D3 αναλύονταν συνεχώς, θεωρώντας ως φυσιολογικό επίπεδο τα ≥30 ng/ml της 25 υδροξυβιταμίνης D, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3.

Οι στατιστικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων της μελέτης περιελάμβαναν 10,899 ασθενείς μέσης ηλικίας 58 ± 15 ετών, εκ των οποίων οι 71% (n = 7,758) ήσαν γυναίκες και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος τους ήταν 30 ± 8 kg/τετραγωνικό μέτρο του σώματος.

Το μέσο επίπεδο των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 ήταν 24.1 ± 13.6 ng/ml. Από τους 10,899 ασθενείς οι 3,294 (29.7%) είχαν κανονικά επίπεδα βιταμίνης D3 , ενώ 7,665 (70.3%) ασθενείς είχαν έλλειψη βιταμίνης D3.

H έλλειψη βιταμίνης D3 βρέθηκε ότι έχει σχέση με διάφορες καρδιαγγειακές νόσους,  περιλαμβανομένης της υπέρτασης, της νόσου των στεφανιαίων, της καρδιομυοπάθειας και του διαβήτη.

Η βιταμίνη D3 ήταν ένας ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας πρόβλεψης όλων των αιτίων θανάτου. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 παρείχε ουσιαστικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών και τούτο περιγράφεται για πρώτη φορά σε μια τόσο μεγάλη ομάδα έρευνας ασθενών.

Συμπερασματικά η έλλειψη βιταμίνης D3 έχει σχέση με σημαντικό κίνδυνο πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου και περιορισμού της επιβίωσης.
Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 βρέθηκε ότι έχει σημαντική σχέση με καλύτερη επιβίωση των ασθενών και ιδιαίτερα σε ασθενείς με τεκμηριωμένη έλλειψη βιταμίνης D3 [1].

Επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό για τη διατήρηση της καρδιοκυκλοφορικής υγείας και της υγείας γενικότερα

Ως σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D3 ορίζεται η παρουσία των επιπέδων της 25-υδρόξυβιταμίνης D3 [25(OH)D3] στον ορό, κάτω από τα ≤ 10ng/mL or ≤ 25nmol/L.

Ως έλλειψη της βιταμίνης D3 [deficiency] ορίζεται η παρουσία επιπέδων 25-υδρόξυβιταμίνης D3 (25OHD3) στον ορό, κάτω από τα 20 ng/ml ( 49,99 nmol/l).

Ως επάρκεια της βιταμίνης D3 [sufficiency] θεωρείται η συγκέντρωση της 25(OH)D3 >30 ng/mL (75 nmol/L) και

Ως ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 [insufficiency] θεωρείται η συγκέντρωση της 25(OH)D3 των 21-29 ng/mL (50-75nmol/l) [2,3].

Η συχνή έκθεση του γυμνού σώματος στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τη χρήση αντιηλιακής ουσίας για 12-15 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα, στο μέσο της ημέρας [12-1μμ], τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργεί υγιή επίπεδα βιταμίνης D3 στο σώμα.

 

Η χορήγηση 2000-4000 ΙU βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops, 1-2 σταγόνες], στους ενηλίκους, καθημερινά είναι απαραίτητς για τη δημιουργία επιθυμητών επιπέδων γύρω στα 32ng/ml.

Βεβαίως όταν κάποιος πάσχει από κάποια χρόνια νόσο θα πρέπει να μετράει τα επίπεδα της 25(OH)D3 , ώστε να καθορίζει ακριβέστερα τη δοσολογία της βιταμίνης D3 που θα προσλάβει [1].

H συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 στα άτομα άνω των 65 ετών περιορίζει το ποσοστό των πτώσεων στο έδαφος κατά 20%[4]. Προς τούτο αρκούν 1000-3000ΙU βιταμίνης D3 [D3-Gkelin, 1-3 σταγόνα] ημερησίως ή περισσότερο, ανάλογα με τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3.

Η D3-Gkelin έχει το πλεονέκτημα ότι περιέχει φυσική και όχι συνθετική  βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πράγμα που ευνοεί την ασφαλή απορρόφησή της, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

 

Βιβλιογραφία

1. Vacek JL, Vanga SR, Good M, Lai SM, Lakkireddy D, Howard PA. Vitamin D Deficiency and Supplementation and Relation to Cardiovascular Health. Am J Cardiol. 2011 Nov 7.

2. Holick MF. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc 2006;81:353-73.

3. Bischoff-Ferrari HA, Giovannucci E, Willett WC, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr 2006;84:18-28. [Erratum, Am J Clin Nutr 2006;84:1253.]

4. Dawson-Hughes B. Serum 25-hydroxyvitamin D and muscle atrophy in the elderly. Proc Nutr Soc. 2011 Nov 1:1-4.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;