H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
Η βιταμίνη D 3 (χοληκαλσιφερόλη) είναι ένα σεκοστεροειδές και προορμόνη που μεταβολίζεται αρχικά στο ήπαρ προς 25 υδροξυβιταμίνη D3 kai στη συνέχεια σε

διάφορους ιστούς στον βιολογικά πιο ενεργό μεταβολίτη της την D 1,25(OH) 2 D 3 (καλσιτριόλη). 

Το 1,25(OH) 2 D 3 ασκεί πολλαπλές πλειοτροπικές δράσεις στα διάφορα συστήματα και όργανα του ανθρωπίνου σώματος και ιδιαιτέρως στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γι΄αυτό η βιταμίνη D3 χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο όχι μόνο στην προφύλαξη από διάφορα νοσήματα, αλλά και στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D3 προσφέρει κλινικά θεραπευτικά σε πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα.

Η αναγκαιότητα υψηλών δόσεων βιταμίνης D3 για την επιτυχία της θεραπείας αυτοάνοσων νοσημάτων μπορεί να εξηγηθεί από την έννοια της εμφάνισης επίκτητης μορφής αντοχής στη βιταμίνη D3. 

Η ανάπτυξης αντοχής στη βιταμίνη D3 βασίζεται, αφενός σε πολυμορφισμούς εντός των γονιδίων που επηρεάζουν το σύστημα της βιταμίνης D, προκαλώντας ευαισθησία στην ανάπτυξη χαμηλής ανταπόκρισης στη βιταμίνη D και αυτοάνοσων νοσημάτων και αφετέρου βασίζεται στον αποκλεισμό της σηματοδότησης των υποδοχέων της βιταμίνης D, π.χ. μέσω λοιμώξεων από παθογόνους παράγοντες. 

Το 2021 ο Dirk Lemke και οι συνεργάτες ανέφεραν σε δημοσίευσή τους στο   Front Immunol 2021 την αντίσταση στη βιταμίνη D ως πιθανή αιτία αυτοάνοσων ασθενειών, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση, που επιβεβαιώνεται από ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο υψηλής δόσης βιταμίνης D.

Οι παραπάνω ερευνητές εξέτασαν παρατηρητικές και μηχανιστικές ενδείξεις για την υπόθεση επίκτητης αντοχής στη βιταμίνη D.

Εστίασαν το ενδιαφέρον τους ιδιαίτερα στην κλινική επιβεβαίωσή που προέκυψε από την εμπειρία τους στη θεραπεία ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας με το λεγόμενο πρωτόκολλο Coimbra, στο οποίο ημερήσιες δόσεις, έως και 1000 IU βιταμίνης D 3 ανά kg σωματικού βάρους μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια και να προκληθούν θεραπευτικά αποτελέσματα.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, ιδιαίτερα με σκλήρυνση κατά πλάκας, αντιμετωπίζονται επιτυχώς χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο βιταμίνης D3 υψηλής δόσης. Επειδή αυτή η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Καθ. Δρ. Cicero Coimbra στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, αναφέρεται συχνά ως «πρωτόκολλο Coimbra». στη Γερμανία χρησιμοποιείται από το 2016. Βάση του πρωτοκόλλου της Κοΐμπρα υπάρχει η υπόθεση της παρουσίας μιας μη κληρονομικής, αλλά επίκτητης μορφής αντοχής στη βιταμίνη D3. 

Τα επίπεδα παραθυρεοειδούς ορμόνης στον ορό παρέχουν έτσι τις βασικές πληροφορίες για την εύρεση της σωστής δόσης. Υποστηρίχτηκε ότι η επίκτητη αντίσταση στη βιταμίνη D3 παρέχει έναν εύλογο παθοφυσιολογικό μηχανισμό για την ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας θεραπεία υψηλής δόσης βιταμίνης D3 .

ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

Dirk LemkeRainer Johannes KlementFelix Schweiger  Beatrix SchweigerJörg Spitz. Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Front Immunol. 2021 Apr 7;12:655739.

Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026631, Κινητό: 6944280764

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση 
pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©
O ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer©
Συμπληρωματική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με βιταμίνη D, L-θεανίνη, υπερβαρικό οξυγόνο και κουρκουμίνη©
Η πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου με την L-θεανίνη©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;