Η πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου με την L-θεανίνη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Το μακροχρόνιο στρες επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Η θεανίνη και η αργινίνη καταστέλλουν τη γήρανση του εγκεφάλου λόγω της δράσης τους κατά του στρες. Δεδομένου ότι αυτό το αποτέλεσμα εξουδετερώνεται από τη γαλλική επιγαλοκατεχίνη [EGCG] και την καφεΐνη, οι αναλογίες μεταξύ αυτών των συστατικών του πράσινου τσαγιού είναι σημαντικές για τη δράση του κατά του στρες. Η φυσική L-θεανίνη [Calmagkel] ασκεί αντιστρες, αγχολυτικό και βελτιωτικό του ύπνου αποτέλεσμα και καταστέλλει τη γήρανση του εγκεφάλου.


Η γήρανση του πληθυσμού αυξάνεται παγκοσμίως και η πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Παραδείγματος χάριν στην

Ιαπωνία ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται ραγδαία, με το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2012 από μια ερευνητική ομάδα από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας, πάνω από το 70% των γυναικών ηλικίας 95 ετών και άνω πάσχουν από άνοια.

 Ομοίως, πάνω από το 50% των ανδρών ηλικίας 95 ετών και άνω πάσχουν από άνοια. Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, η άνοια επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γήρανση του εγκεφάλου, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

 Η βελτίωση αυτών των παργόντων γήρανσης του εγκεφάλου και ο μετριασμός των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία πιστεύεται ότι βοηθούν στην καθυστέρηση της εμφάνισης της άνοιας.

 Με την πάροδο της ηλικίας προκαλούνται συχνά διάφορες αλλαγές από καταστάσεις όπως όπως η αρτηριοσκλήρυνση, η κλιμακτηριακή διαταραχή, ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η νεφρική νόσος, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η κακή μνήμη.

 Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία έχει αναφερθεί ότι έχουν βελτιωθεί ή αντιμετωπιστεί σε άτομα που ακολούθησαν συμβουλές σχετικά με την σωματική άσκηση και την κατάλληλη διατροφή[1]

Μία από τις συστάσεις είναι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού.  Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει αποδειχθεί με επιδημιολογικές μελέτες ότι σχετίζεται αντιστρόφως με τη θνησιμότητα, τόσο των ανδρών ,όσο και των γυναικών, από καρδιακές παθήσεις και της θνησιμότητας των ανδρών από εγκεφαλοαγγειακά επεισόδια και αναπνευστικά νοσήματα [2].

 Επιπλέον, υπάρχουν συσσωρευμένες αναφορές ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της άνοιας [3]

Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η επίδραση του πράσινου τσαγιού, μελέτες που επικεντρώνονται κυρίως στην αντιοξειδωτική δράση της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης (EGCG) έχουν διεξαχθεί in vivo και in vitro

Το πιο σημαντικό συστατικό του πράσινου τσαγιού είναι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Τόσο ηEGCG όσο και η επιγαλλοκατεχίνη (EGC) έχουν προταθεί ότι διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να φτάσουν στο παρέγχυμα του εγκεφάλου, αλλά η EGCG έχει βρεθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική από την EGC στην προώθηση της νευρωνικής διαφοροποίησης. Έχει επίσης προταθεί ότι τα προϊόντα της αποσύνθεσης της EGCG από την εντερική μικροχλωρίδα προάγουν τη διαφοροποίηση των νευρικών κυττάρων και ότι τόσο η EGCG, όσο και τα προϊόντα αποδόμησής του δρουν στα νευρικά κύτταρα με χρονική καθυστέρηση.

 Από την άλλη πλευρά, τα ελεύθερα αμινοξέα θεανίνη και αργινίνη που περιέχονται στο πράσινο τσάι έχουν δράση μείωσης του στρες. 

Ενώ το μακροχρόνιο στρες επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, η θεανίνη και η αργινίνη καταστέλλουν τη γήρανση του εγκεφάλου λόγω της δράσης τους κατά του στρες. 

Δεδομένου ότι αυτό το αποτέλεσμα εξουδετερώνεται από τη EGCG και την καφεΐνη, οι αναλογίες μεταξύ αυτών των συστατικών του πράσινου τσαγιού είναι σημαντικές για τη δράση κατά του στρες [4].

Τα αποτελέσματα της EGCG είναι συχνά ισχυρά, αλλά τα αποτελέσματα του πράσινου τσαγιού δεν μπορούν πάντα να εξηγηθούν μόνο από τα αποτελέσματα της δράσης της EGCG. 

Έχουν διεξαχθεί λεπτομερείς μελέτες για τους μεταβολίτες των κατεχινών του πράσινου τσαγιού και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει έρευνα για τις βιολογικές τους επιπτώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεταβολίτες που παράγονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας [5].

Η θεανίνη είναι το αφθονότερο ελεύθερο μη πρωτεϊνογόνο αμινοξύ στο πράσινο τσάι, που έχει βρεθεί ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα του στρες και ασκεί χαλαρωτική επίδραση [6]. 

Επιπλέον, η αργινίνη, η οποία είναι το δεύτερο πιο άφθονο ελεύθερο αμινοξύ στο ιαπωνικό πράσινο τσάι, έχει δράση κατά του στρες παρόμοια με τη θεανίνη [7].

 Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της θεανίνης και της αργινίνης που μειώνουν το στρες εξουδετερώνονται από την EGCG και την καφεΐνη, η αναλογία σύνθεσης αυτών των συστατικών είναι σημαντική για την αντι-στρες επίδραση του πράσινου τσαγιού [8]

Το άγχος εμπλέκεται βαθιά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη πολλών ασθενειών, όπως το άσθμα, η υπέρταση, τα πεπτικά έλκη, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Ο εγκέφαλος υπόκειται επίσης σε σημαντικό στρες. Ακόμη και υγιείς άνθρωποι υφίστανται ατροφία στον εγκέφαλο, όταν υποβάλλονται επανειλημμένα σε έντονο στρες, όπως π.χ. μετά από πένθος, απώλεια εργασία, σοβαρά ατυχήματα ή μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές [9, 10].

Έχει επίσης αναφερθεί ότι η ατροφία του εγκεφάλου εμφανίζεται σε κακοποιημένα παιδιά [11]. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο από πριν λόγω της τρέχουσας πανδημίας του κοροναϊού [12]

Η επίδραση της L- θεανίνης και του πράσινου τσαγιού που μειώνουν το άγχος και το στρες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και στον έλεγχο της γήρανσης του εγκεφάλου σε πολλούς ανθρώπους. Βέβαια για να εκδηλωθεί η αντιστρες και αγχολυτική δράση του πράσινου τσαγιού χρειάζεται να καταναλώθεί μεγάλη ποσότητα πράσινου τσαγιού, που πρακτικά κάνει αδύνατη τη χρήση του σ΄αυτές τις ποσότητες. Όμως, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική η λήψη συμπληρώματος που περιέχει L-θεανίνη, όπως το Calmagkel.

Kάθε κάψουλα του Calmagkel περιέχει 150mg φυσικής L-θεανίνης. Το αντιστρες, το αγχολυτικό και βελτιωτικό του ύπνου αποτέλεσμα του Calmagkel μπορεί να επιτευχθεί με την καθημερινή λήψη μιας έως τριών καψουλών. Η λήψη 1-2 καψουλών Calmagkel 40 λεπτά προ του ύπνου δημιουργεί εγκεφαλικά κύματα α, που ευοδώνουν την έλευση του ύπνου. Το Calmagkel μπορεί να ληφθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι η δράση του δεν προκαλεί υπνηλία, όπως τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά φάρμακα.Το Calmagkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 20.53 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, Κινητό: 6944280764

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Nishizaki Y., Kuwahira I., Kawada H., Kubo A., Kataoka K., Tanaka S., Sueno T., Isozaki M., Kobayashi H., Nakamura Y., et al. Beneficial effects of medical advice provided to elderly persons under the anti-aging health check-up system at Tokai University Tokyo Hospital. Tokai J. Exp. Clin. Med. 2009;34:142–151.

2.Saito E., Inoue M., Sawada N., Shimazu T., Yamaji T., Iwasaki M., Sasazuki S., Noda M., Iso H., Tsugane S., et al. Association of green tea consumption with mortality due to all causes and major causes of death in a Japanese population: The Japan Public Health Center-based Prospective Study (JPHC Study) Ann. Epidemiol. 2015;25:512–518.e3.

3.Zhang J., Wang A., Zhang X., Chen S., Wu S., Zhao X., Zhang Q. Association between tea consumption and cognitive impairment in middle-aged and older adults. BMC Geriatr. 2020;20:447. doi: 10.1186/s12877-020-01848-6. 

4. Keiko Unno , Yoriyuki Nakamura. Green Tea Suppresses Brain Aging. Molecules. 2021 Aug 12;26(16):4897.

5. Keiko Unno , Yoriyuki Nakamura. Green Tea Suppresses Brain Aging. Molecules. 2021 Aug 12;26(16):4897.

6.Unno K., Hara A., Nakagawa A., Iguchi K., Ohshio M., Morita A., Nakamura Y. Anti-stress effects of drinking green tea with lowered caffeine and enriched theanine, epigallocatechin and arginine on psychosocial stress induced adrenal hypertrophy in mice. Phytomedicine. 2016;23:1365–1374.

7.Pervin M., Unno K., Konishi T., Nakamura Y. L-Arginine Exerts Excellent Anti-Stress Effects on Stress-Induced Shortened Lifespan, Cognitive Decline and Depression. Int. J. Mol. Sci. 2021;22:508.

8.Unno K., Furushima D., Hamamoto S., Iguchi K., Yamada H., Morita A., Horie H., Nakamura Y. Stress-Reducing Function of Matcha Green Tea in Animal Experiments and Clinical Trials. Nutrients. 2018;10:1468. 

9.Bremner J.D. Stress and brain atrophy. CNS Neurol. Disord. Drug Targets. 2006;5:503–512.

10.Schoenfeld T.J., McCausland H.C., Morris H.D., Padmanaban V., Cameron H.A. Stress and Loss of Adult Neurogenesis Differentially Reduce Hippocampal Volume. Biol. Psychiatry. 2017;82:914–923.

11.Tomoda A., Sheu Y.S., Rabi K., Suzuki H., Navalta C.P., Polcari A., Teicher M.H. Exposure to parental verbal abuse is associated with increased gray matter volume in superior temporal gyrus. Neuroimage. 2011;54(Suppl. 1):S280–S286

12.Heitzman J. Impact of COVID-19 pandemic on mental health. Psychiatr. Pol. 2020;54:187–198.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©
O ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer©
Συμπληρωματική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με βιταμίνη D, L-θεανίνη, υπερβαρικό οξυγόνο και κουρκουμίνη©
Η πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου με την L-θεανίνη©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;