Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του υπερβαρικού οξυγόνου

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
Μια μελέτη ορόσημο από ερευνητές στο Ισραήλ διαπίστωσε ότι η θεραπεία με συνεδρίες εισπνοής υπερβαρικού οξυγόνου (HBOT) αντιστρέφει δύο βασικά βιολογικά σημεία  γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού. 

Δρ Ζαχαριάδης Π. Βασίλειος, Ιατρός Παθολόγος εξειδικευμένος στις εφαρμογές του υπερβαρικού οξυγόνου στην Ιατρική. Διευθυντής τους Κέντρου υπερβαρικής ιατρικής και αποκατάστασης, Κλαζομενών 5 Ταύρος, Αθήνα. 
Τηλ. 2103473982    bpz@hbo.gr;   secretary@hbo.gr
Prof. Dr. Med. Βίκτωρ Βιτάλ, Oμ. Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Göttingen, Γερμανίας. Χειρουργός – Ωτορινολαρυγγολόγος, Ειδικός Ωτοχειρουργός,  Ωτοχειρουργός Κοχλιακών Εμφυτευμάτων, Χειρουργός Κεφαλής του Τραχήλου.

Μητροπόλεως 7154622 Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310 277698, Κιν.: 6944 468127
E-mail:   dr.victorvital@gmail.com
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φλάμπουρο Λουτρακίου Κορινθίας, Τ. 2744023768, 6944280764, www.gelis.gr,   pharmage@otenet.gr
Οι ερευνητές απέδειξαν  ότι είναι δυνατόν να στοχεύσουμε και να αντιστρέψουμε τη διαδικασία γήρανσης στο βασικό κυτταρικό-βιολογικό επίπεδο. 


Αυτή η σημαντική ανακάλυψη στη βιολογία της έρευνας της γήρανσης παρέχει στους επιστήμονες ένα νέο θεμέλιο για τη διερεύνηση τρόπων επιβράδυνσης της διαδικασίας γήρανσης.


Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aging. Στην έρευνα συμμετείχαν  άτομα ηλικίας 64 ετών και άνω, τα οποία  υποβλήθηκαν σε μια σειρά συνεδριών θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο.


Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν  κατά τη διάρκεια της μελέτης έδειξαν ότι η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο ανέστρεψε δύο κοινά σημεία βιολογικής γήρανσης. Τι πρώτο είναι η βράχυνση των τελομερών  στα χρωμοσώματα και το δεύτερο η συσσώρευση των γηρασμένων κυττάρων.


Η σημασία αυτών των ευρημάτων  είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί. Τα τελομερή είναι ακολουθίες  νουκλεοτιδίων που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων από φθορά ή σύντηξη με άλλα χρωμοσώματα. 


Η μείωση του μήκους  των τελομερών με απώλεια περίπου 20 έως 40 βάσεων ετησίως σχετίζεται με σοβαρές απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. 


Η διακοπή και αναστρέφοντας τη βράχυνση  των τελομερών θεωρείται από καιρό το κλειδί για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης.


Τα γηρασμένα κύτταρα αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Η συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων  συμβάλλει σε παθήσεις και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. 


Η εξάλειψή τους μπορεί να αντιστρέψει αυτές τις καταστάσεις και ασθένειες, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες σε ζώα.


Η νέα μελέτη αποτελεί μέρος ενός συνεχούς ολοκληρωμένου ερευνητικού προγράμματος γήρανσης στο Ισραήλ. Μια προηγούμενη μελέτη, που κυκλοφόρησε νωρίτερα το 2020, έδειξε ότι το υπερβαρικό οξυγόνο βελτιώνει επίσης τη γνωστική ή γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο Δρ Shai Efrati , διευθυντής του Sagol Center for Hyperbaric Medicine and Research στο Yitzhak Shamir Medical Center του Ισραήλ και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σε δελτίο τύπου.

 «Αφού αφιερώσαμε την έρευνά μας στο HBOT για να διερευνήσουμε τον αντίκτυπό της στους τομείς της λειτουργικότητας του εγκεφάλου και της σχετικής με την ηλικία γνωστικής μείωσης, τώρα αποκαλύψαμε, για πρώτη φορά στον άνθρωπο τα βιολογικά αποτελέσματα του HBOT σε κυτταρικό επίπεδο σε υγιείς ενήλικες γήρανσης»,Ο  Δρ Εφράτι χαρακτήρισε τη μείωση των τελομερών ως το «Άγιο Δισκοπότηρο» της βιολογίας της γήρανσης » και σημείωσε ότι οι ερευνητές διερευνούν πολλές φαρμακολογικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις με την ελπίδα να επιτρέψουν την επιμήκυνση των τελομερών.


«Η σημαντική βελτίωση του μήκους των τελομερών που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια και μετά από αυτά τα μοναδικά πρωτόκολλα HBOT παρέχει στην επιστημονική κοινότητα ένα νέο θεμέλιο κατανόησης ότι η γήρανση μπορεί, πράγματι, να στοχευτεί και να αντιστραφεί σε βασικό κυτταρικό-βιολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Efrati, ο οποίος κατέχει επίσης θέση αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Sackler και στη Σχολή Νευροεπιστημών Sagol στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.


Πώς διεξήχθη η μελέτη


Ο Efrati συνέγραψε τη μελέτη με τον Δρ Amir Hadanny, Διευθυντή Ιατρικής Έρευνας του Κέντρου Υπερβαρικής Ιατρικής και Έρευνας του Sagol. Οι δύο επικεντρώθηκαν στη δοκιμή της επίδρασης του HBOT στο μήκος των τελομερών και στις συγκεντρώσεις γηρασμένων κυττάρων σε έναν μη παθολογικό, γηράσκοντα ενήλικο πληθυσμό.


Ο Efrati και ο Hadanny διεξήγαγαν την προοπτική δοκιμή με 35 υγιείς, ανεξάρτητους ενήλικες. Κανένας από τους ασθενείς δεν έκανε αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη διατροφή ή τη φαρμακευτική αγωγή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Καθένας έλαβε 60 καθημερινές συνεδρίες HBOT κατά τη διάρκεια 90 ημερών.


Δείγματα πλήρους αίματος συλλέχθηκαν πριν από την αγωγή και πάλι κατά την  30ή ου και 60ή ου συνεδρία. 


Το αίμα τους ελέγχθηκε ξανά μία έως δύο εβδομάδες μετά την τελευταία συνεδρία HBOT για την εκτίμηση των μονοπύρηνων  κυττάρων ,  του περιφερικού αίματος (PMBCs) και του μήκους των τελομερών.


Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα πρωτόκολλα HBOT προκάλεσαν αναγεννητικές επιδράσεις.
Μερικά τελομερή αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% σε μήκος, ενώ τα γηρασμένα κύτταρα μειώθηκαν σε αριθμό έως και 37%.Ο Δρ Hadanny είπε ότι η πρωτοποριακή μελέτη «άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την παρατεταμένη κυτταρική επίδραση του HBOT για την αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης».  


Είπε ότι μέχρι αυτή τη  μελέτη, μόνο οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και η έντονη άσκηση έδειξαν την ικανότητα να επιβραδύνουν τη μείωση του μήκους των τελομερών.


«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο να σημειωθεί στη μελέτη μας είναι ότι σε μόλις τρεις μήνες του HBOT, καταφέραμε να επιτύχουμε τόσο σημαντική επιμήκυνση των τελομερών - σε ρυθμούς πολύ πιο πέρα ​​από οποιαδήποτε από τις τρέχουσες διαθέσιμες παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής», δήλωσε ο Δρ Hadanny.


Το 
Calmagkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 20.53 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026631, Κινητό: 6944280764

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Yafit HachmoAmir HadannyRamzia Abu HamedMalka Daniel-KotovskyMerav CatalognaGregory Fishlev2Erez Lang2Nir PolakKeren Doenyas , Mony Friedman2Yonatan ZemelYair BechorShai Efrati. Hyperbaric oxygen therapy increases telomere length and decreases immunosenescence in isolated blood cells: a prospective trial. Aging (Albany NY). 2020 Nov 18;12(22):22445-22456.  doi: 10.18632/aging.202188. Epub 2020 Nov 18.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;