Τα νευροβιολογικά αποτελέσματα του συστατικού του πράσινου τσαγιού, L-θεανίνης και του δυνητικού ρόλου της στη θεραπεία ψυχιατρικών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Το αμινοξύ του πράσινου τσαγιού, η L-θεανίνη ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στη διατήρηση της καλής ψυχικής διάθεσης, της γνωσιακής λειτουργίας, την καταστολή του στρες, των συμπτωμάτων του άγχους και των διαταραχών του ύπνου. Η L-θεανίνη ασκεί τα ευεργετικά της αποτελέσματα χωρίς αβεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υπνηλία. Κτκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής υπό μορφή καψουλών [Calmagkel] και μπορεί να χορηγηθεί καθημερινά σε δόση 150-450mg (μία-τρείς κάψουλες).


H L- θεανίνη (n-αιθυλγλουταμικό οξύ) είναι ένα μη πρωτεϊνούχο αμινοξικό συστατικό του πράσινου και του μαύρου τσαγιού. Είναι παράγωγο γλουταμικού και έχει συγγένεια για τους γλουταμιτερικούς υποδοχείς. Τα τελευταία χρόνια έχει ερευνηθεί συστηματικά εξ αιτίας των

ευεργετικών αποτελεσμάτων της στο κεντρικό νευρικό σύστημα.


Η L-θεανίνη κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής και λαμβάνεται από το στόμα φερόμενη μέσα σε κάψουλα [Calmagkel].Αφού απορροφηθεί από το έντερο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και διέρχεται τον αιματεγκεφαλικό φραγμό. Φτάνοντας έτσι στον εγκέφαλο ασκεί μια ποικιλία νευροφυσιολογικών και φαρμακολογικών επιδράσεων.Το πιο καλά τεκμηριωμένο αποτέλεσμα  της δράσης της L-θεανίνης είναι ένα εμφανές  αγχολυτικό και ηρεμιστικό αποτέλεσμα λόγω της αυξημένης ρύθμισης των ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών και της πιθανής τροποποίησης της δράσης  της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης σε επιλεγμένες περιοχές του εγκεφάλου [1].Αυτές οι δράσεις της L-θεανίνης δεν συνοδεύονται από υπνηλία ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες από το κεντρικό νευρικό σύστημα.Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι η L- θεανίνη  αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο [brain-derived neurotrophic factor (BDNF)].Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η  L -θεανίνη  προκαλεί αντιψυχωσικά και πιθανώς αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Αυτά τα  αποτελέσματα προκαλούνται,  τουλάχιστον εν μέρει, μέσω της δράσης  του BDNF στον ιππόκαμπο και της αγωνιστικής δράσης της L-θεανίνης στον υποδοχέα N-μεθυλ-D-ασπαρτικό [N-methyl-D: -aspartate  (NMDA) [2].Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών καταδεικνύει νευροπροστατευτικές επιδράσεις της L-θεανίνης μετά από εγκεφαλικό έμφραγμα και τραυματισμό, αν και οι ακριβείς μοριακοί μηχανισμοί παραμένουν δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως.Η L-θεανίνη προκαλεί επίσης σε πειραματόζωα και τους ανθρώπους βελτιώσεις στη γνωσιακή  λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας μάθησης και της μνήμης, πιθανόν  μέσω της μείωσης της μακροπρόθεσμης ενίσχυσης (LTP) της καρβονικής ανυδράσης 1 [Carbonic anhydrase 1 (CA1) , που εξαρτάται από τον NMDA και της αύξησης της ανεξάρτητης από τον  NMDA μακροπρόθεσμης ενίσχυσης της CA1. 


Επιπλέον, η χορήγηση L-θεανίνης προκαλεί επιλεκτικές αλλαγές στη δραστηριότητα του άλφα εγκεφαλικού κύματος με ταυτόχρονες αυξήσεις στην επιλεκτική προσοχή κατά την εκτέλεση των διανοητικών εργασιών [1].

 
Οι αναδυόμενες μελέτες καταδεικνύουν επίσης έναν πολλά υποσχόμενο ρόλο για την L-θανίνη στη ενισχυμένη θεραπεία  της σχιζοφρένειας [7], ενώ τα ζωικά μοντέλα κατάθλιψης [8] αναφέρουν θετικές βελτιώσεις μετά τη χορήγηση της L-θεανίνης.


Έχουν γίνει επίσης λίγες μελέτες που εξετάζουν το ρόλο της L-θεανίνης στην αντιμετώπιση του στρες [5] στη διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής [3] και συζητούνται οι  προεκτάσεις του θεραπευτικού ρόλου της L- θεανίνης σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές όπως διαταραχές άγχους [6], διαταραχή πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και διπολική διαταραχή.

Για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και των διαταραχών του ύπνου που τα συνοδεύουν η L-θεανίνη (Calmagkel) μπορεί να χορηγηθεί σε δόση μιας έως τρείς κάψουλες ημερησίως (150mg-450mg), καθημερινά μετά το φαγητό, επί δύο μήνες. Μπορεί να διακοπεί η χορήγηση για 3-6 ημέρες και να επαναληφθεί η χορήγηση.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Chisato Wakabayashi 1Tadahiro NumakawaMidori NinomiyaShuichi ChibaHiroshi Kunugi Behavioral and molecular evidence for psychotropic effects in L-theanine. Psychopharmacology (Berl). 2012 Feb;219(4):1099-109.

2.Chisato Wakabayashi 1Tadahiro NumakawaMidori NinomiyaShuichi ChibaHiroshi Kunugi Behavioral and molecular evidence for psychotropic effects in L-theanine. Psychopharmacology (Berl). 2012 Feb;219(4):1099-109.

3.Lyon MR, Kapoor MP, Juneja LR. The effects of L-theanine (Suntheanine) on objective sleep quality in boys withattention deficit hyperactivity disorder (ADHD): a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial.Altern Med Rev. 2011 Dec;16(4):348-54.

4.Mancini E, Beglinger C, Drewe J, Zanchi D, Lang UE, Borgwardt S. Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review. Phytomedicine. 2017 Oct 15;34:26-37. 

5. Kimura K, Ozeki M, Juneja LR, Ohira H. L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. Biol Psychol. 2007 Jan;74(1):39-45. 

6. Sarris J, Byrne GJ, Cribb L, Oliver G, Murphy J, Macdonald P, Nazareth S, Karamacoska D, Galea S, Short A, Ee C, Birling Y, Menon R, Ng CH. L-theanine in the adjunctive treatment of generalized anxiety disorder: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. J Psychiatr Res. 2019 Mar;110:31-37. 

7. Lopes Sakamoto F, Metzker Pereira Ribeiro R, Amador Bueno A, Oliveira Santos H. Psychotropic effects of (L)-theanine and its clinical properties: From the management of anxiety and stress to a potential use in schizophrenia. Pharmacol Res. 2019 Sep;147:104395.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;