Οι θεραπευτικές δυνατότητες της κουρκουμίνης στη σκλήρυνση κατά πλάκας©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach




  Περίληψη άρθρου

Πολλές ιδιότητες της κουρκουμίνης έχουν ταυτοποιηθεί πρόσφατα, μερικές από τις οποίες μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ιδιαίτερα εξ αιτίας των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της και μέσω της αναστολής της έκκρισης των προφλεγμονωδών κυτοκινών.






Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), που χαρακτηρίζεται από απομυελίνωση, νευρωνικό τραυματισμό και διάρρηξη του αιματεγκεφαλικού φραγμού.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανοσολογικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τα Τ βοηθητικά 17 λεμφοκύτταρα (Th17) είναι κρίσιμοι ανοσολογικοί συμμετέχοντες στην παθοφυσιολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η παρεκκλίνουσα ή έκτοπη  παραγωγή IL-17 και IL-22 από κύτταρα Th17 διασχίζει τον αιματεγκεφαλικό φραγμό, προάγει τη διάσπασή του και παρεμβαίνει στη μετάδοση νευρικών σημάτων μέσω ενεργοποίησης νευροφλεγμονής στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτές οι φλεγμονώδεις αποκρίσεις προάγουν την απομυελίνωση μέσω της μεταγραφικής ενεργοποίησης των μετατροπέων σήματος και των ενεργοποιητών της μεταγραφής-1 (STAT-1), του πυρηνικού παράγοντα kappa-B (NF-κB), των μεταλλοπρωτεϊνασών της θεμέλιας ουσίας  (MMPs), της ιντερφερόνης ϒ (IFNϒ) και της περιοχής ομολογίας Src 2 φωσφατάση-1 που περιέχει τομέα (SHP-1) [Srchomologyregion 2 domain-containingphosphatase-1 (SHP-1)].


Τα Β κύτταρα συμβάλλουν επίσης στην πρόοδο της νόσου μέσω ανώμαλης ρύθμισης αντισωμάτων, κυτοκινών και παρουσίασης αντιγόνου.


Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ως αιτιολογικός παράγοντας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.


Η κουρκουμίνη είναι ένα υδρόφοβο πορτοκαλοκίτρινο  διφαινολικό συστατικό του κουρκουμά, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει και να ρυθμίσει πολλαπλές οδούς σηματοδότησης των κυττάρων και να αποτρέψει την ανάπτυξη διαφόρων αυτοάνοσων νευρολογικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μελέτες έχουν αναφέρει την κουρκουμίνη ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό παράγοντα που θα μπορούσε να ρυθμίσει κυτταρικούς κύκλους ρυθμιστικών πρωτεϊνών, ενζύμων, κυτοκινών και μεταγραφικών παραγόντων σε διαταραχές που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της σκληρυνσης κατά πλάκας. 

Η κουρκουμίνη είναι νευροπροστατευτική ουσία χρήσιμη πλέον στη νευροθεραπευτική. Μειονέκτημά της είναι ότι είναι δυσαπορρόφητη και πρέπει να χορηγείται σε δόσεις που φτάνουν τα 8
grημερησίως, πράγμα που καθιστά πρακτικώς ανεφάρμοστη τη χρήση της.


Επειδή η κουρκουμίνη έχει πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και πτωχή βιοδιαθεσιμότητα στην κυκλοφορία του αίματος και τους ιστούς, έχουν επινοηθεί διάφορες μορφές της, οι οποίες διαθέτουν υψηλή απορροφητικότητα από το έντερο και βιοδιαθεσιμότητα.

Η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin είναι η πιο βιοαπορροφήσιμη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης, που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, καθώς διαθέτει 18500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή φυσική σκόνη κουρκουμίνης [2].

Η μικκυλιακή κουρκουμίνη ΝοvaSOL®Curcumin φέρεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel.

Κάθε κάψουλα του
 Curcugkel περιέχει 670mg υγρής μικκυλιοποιημένης κουρκουμίνης ΝοvaSOL®Curcumin, τα οποία ισοδυναμούν με 36mg καθαρής φυσικής κουρκουμίνης.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης ή 16 κάψουλες ή χάπια σκόνης κουρκουμίνης. Στη σκληρυνση κατά πλάκας η δοσολογία κυμαίνεται από μία έως δύο κάψουλες ημερησίως, μετά το φαγητό.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Munibah Qureshi , Ebtesam A Al-Suhaimi , Fazli Wahid , Omer ShehzadAdeeb Shehzad. Therapeutic potential of curcumin for multiple sclerosis. Neurol Sci. 2018 Feb;39(2):207-214.  doi: 10.1007/s10072-017-3149-5.Epub 2017 Oct 27.

2.Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.






Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.




Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
































Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;