Η αντιμεταστατική δράση της L-θεανίνης κατά των μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Η L-θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που απαντάται φυσικά στο πράσινο τσάι (Camellia sinensis) και σε ορισμένα άλλα φυτικά εκχυλίσματα. Πρόσφατες κλινικές μελέτες περιγράφουν τις αντιστρες, αγχολυτικές και βελτιωτικές του ύπνου δράσεις της L-θεανίνης.Η έρευνα έδειξε ότι η L- θεανίνη διαθέτει αντικαρκινικές και αντιμεταστατικές ιδιότητες κατά του καρκίνου του προστάτη.


Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος και η έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες[1]

Η L-θεανίνη  είναι ένα αμινοξύ που απαντάται φυσικά στο πράσινο τσάι (Camellia sinensis) και σε ορισμένα άλλα φυτικά εκχυλίσματα. Πρόσφατες κλινικές μελέτες περιγράφουν  επικουρικές ευεργετικές επιδράσεις της L- θεανίνης κατά των αρνητικών επιπτώσεων  του άγχους και του ψυχολογικού στρες στην υγεία. 

Τα δημοσιευμένα δεδομένα δείχνουν ότι, η L- θεανίνη, που χορηγείται σε ημερήσιες δόσεις που κυμαίνονται από 150-450 mg για ένα χρονικό διάστημα 8 εβδομάδων,  είναι ασφαλής και προκαλεί αγχολυτικά και αντι-στρες αποτελέσματα σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις στρες και άγχους.  


Η L- θεανίνη, αν ληφθεί σε δόσεις χαμηλότερες ή και υψηλότερες από τις παραπάνω μπορεί επίσης να επιδείξει θεραπευτικά αποτελέσματα.
Η L-Θεανίνη  είναι γνωστό ότι εμποδίζει τη σύνδεση του L-γλουταμινικού οξέος με τους υποδοχείς γλουταμικού στον εγκέφαλο.

Μελέτες νευροχημείας σε ζώα δείχνουν ότι η L-θεανίνη αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης, του GABA και έχει μικρομοριακές συγγένειες για τους υποδοχείς AMPA, Kainate και NMDA. 

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η L-θεανίνη ασκεί νευροπροστατευτική δράση σε ζωικά μοντέλα, πιθανώς μέσω των ανταγωνιστικών επιδράσεών της σε μεταβιοτροφικούς υποδοχείς ομάδας 1.
Η αντικαρκινική και αντιμεταστατική δράση της L-θεανίνης


Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες της L-θεανίνης, το Νοέμβριο του 2020 δημοσιεύτηκε στο J Nutr Biochem από τον Xirui Fan και τους συνεργάτες η έρευνα, στην οποία αναφέρερονται η αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση της L-θεανίνης [2].

Η L-θεανίνη έχει αποδειχθεί ότι δρα αντικαρκινογενετικά μέσω προαποπτωτικών και αντιπολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων.

 Ωστόσο, η αντιμεταστατική επίδραση της L-θεανίνης στα καρκινικά κύτταρα και ο υποκείμενος μηχανισμός της εξακολουθούσαν να είναι ασαφείς. 

Οι παραπάνω ερευνητές βρήκαν ότι η L-θεανίνη μπορεί να καταστέλλει την εισβολή, τη μετανάστευση και να αυξήσει την προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη in vitro και in vivo [2]

Βρήκαν επίσης ότι η L-θεανίνη θα μπορούσε να αναστείλει τη διαδικασία της επιθηλιακής-μεσεγχυματικής μετάπτωσης σε καρκίνο του προστάτη. Η επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάπτωση (ΕΜΤ) είναι μια διαδικασία με την οποία τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν και μεταναστεύουν και χαρακτηρίζεται από απώλεια μορίων προσκόλλησης κυττάρων-κυττάρων, όπως Ε-καντερίνη (E-cadherin ) και αυξημένη έκφραση μεσεγχυματικών πρωτεϊνών όπως βιμετίνη (vimentin). 

Η επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάπτωση (ΕΜΤ) σχετίζεται επίσης με την αντίσταση στη θεραπεία [2].

 Το SNAIL είναι ένας μεταγραφικός παράγοντας (transcription factor), που είναι ένας κύριος ρυθμιστής της επιθηλιακής-μεσεγχυματικής μετάπτωσης (ΕΜΤ), έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει αναφερθεί σε καρκίνους όπως του μαστού και του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ο ρόλος του στον καρκίνο του προστάτη δεν αναφερόταν τόσο ευρέως [3, 4]

Στην έρευνα αυτή αποκαλύφθηκε ότι η L-θεανίνη θα μπορούσε να μειώσει την βιολογική δραστηριότητα της ΜΜΡ9 (Matrix metallopeptidase 9), της Ν-καντερίνης, της Βιμεντίνης, του SNAIL και να ρυθμίσει την Ε-καντερίνη

Επί πλέον, η L-θεανίνη κατέστειλε τη μεταγραφή του ενζύμου ΜΜΡ9και του SNAIL, αναστέλλοντας σημαντικά την οδό σηματοδότησης ERK / NF-κB και τη δραστικότητα δέσμευσης του ρ65 προς τις περιοχές προαγωγού του ΜΜΡ9 και του SNAIL [4].

 Όλα αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η L-θεανίνη έχει θεραπευτική δυνατότητα κατά του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη και μπορεί να θεωρηθεί υποσχόμενη υποψήφια για την αντιμεταστατική θεραπεία του. 

Η L-θεανίνη κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την εμπορική ονομασία Calmagkel υπό μορφή καψουλών.  Κάθε κάψουλα του Calmagkel περιέχει 150mg L-θεανίνης.

Ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει με μια κάψουλα Calmagkel ημερησίως μετά το φαγητό και να φθάσει, μέσα σε λίγες ημέρες, τις 3 κάψουλες ημερησίως επί δύο μήνες [5]Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C, Parkin DM. Estimates of worldwide burden of cancer in 2008: GLOBOCAN 2008. Int J Cancer. 2010 Dec 15; 127(12):2893-917.

[PubMed] [Ref list]

2.Xirui FanJinyi Zhou , Xiaowen Bi , Juanjuan Liang , Shuai Lu , Xintong Yan , Lan Luo , Zhimin Yin L-theanine suppresses the metastasis of prostate cancer by downregulating MMP9 and Snail. J Nutr Biochem. 2020 Nov 26;89:108556.

3. Bethany N Smith 1Valerie A Odero-Marah. The role of Snail in prostate cancer. Cell Adh Migr. 2012 Sep-Oct;6(5):433-41. 

 4.Luis A Osorio , Nancy M FarfánEnrique A CastellónHéctor R Contreras. SNAIL transcription factor increases the motility and invasive capacity of prostate cancer cells. Adh Migr. Sep-Oct 2012;6(5):433-41. Mol Med Rep. 2016 Jan;13(1):778-86.

5. Filipe Lopes Sakamoto 1Rodrigo Metzker Pereira Ribeiro 1Allain Amador Bueno 2Heitor Oliveira Santos 3 Psychotropic effects of L-theanine and its clinical properties: From the management of anxiety and stress to a potential use in schizophrenia. Pharmacol Res. 2019 Sep;147:104395.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;