Η χαλαρωτική δράση της L-θεανίνης στους ανθρώπους©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Η L-θεανίνη είναι ένα μη πρωτεϊνογόνο αμινοξύ που μπορείτε να το πάρει κανείς όταν πίνει κυρίως πράσινο τσάι. Έχει αποδειχτεί ότι η L-θεανίνη ασκεί ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, τον ύπνο και τη γννωσία (διατήρηση της μνήμης, της ικανότητας δημιουργίας σκέψεων, κλπ).Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της L-θεανίνης είναι η ικανότητά της να βοηθά στη δημιουργία χαλάρωσης, πράγμα που βοηθάει στη διαχείριση του άγχους. Η αγχολυτική δράση της L-θεανίνης την καθιστά ιδανική υπναγωγό ουσία.


Το τσάι είναι το πιο διαδεδομένο ποτό στον κόσμο μετά από νερό. Το τσάι Είναι γνωστό ότι το τσάι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών. Η L-θεανίνη είναι ένα από τα κύρια συστατικά του πράσινου τσαγιού.  Π

ρόκειται για ένα μη πρωτεϊνογόνο αμινοξύ, το οποίο επιδεικνύει αγχοκατασταλτικές, αντιστρες και υπναγωγές ιδιότητες, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες όπως η υπνηλία, ο εθισμός και η εξάρτηση που προκαλούν τα συμβατικά ηρεμιστικά και υπνωτικά συμβατικά φάρμακα.

Ηλεκτροεγκεφαλικές μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους έδειξαν ότι η L-θεανίνη τι έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο [1], καθ΄όσον διέρχεται τον αιματεγκεφαλικό φραγμό.

 Η L-θεανίνη αυξάνει σημαντικά τη δραστηριότητα στην άλφα ζώνη συχνοτήτων στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και αυτό προκαλεί χαλάρωση, που δεν συνοδεύεται από υπνηλία.

 Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα αποδείχτηκε ότι προκαλείται μόνο παίρνοντας υψηλότερες δόσεις από αυτές που συνήθως υπάρχουν σε ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (περίπου 20 mg L-θεανίνης). 

Ήδη από το 2008 έγινε έρευνα προκειμένου να καθοριστεί  αυτό το αποτέλεσμα σε πιο ρεαλιστικά διατροφικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η Anna C Nobre και οι συνεργάτες της έκαναν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα σε υγιείς, νέους συμμετέχοντες κατά την έναρξη και μετά από 45, 60, 75, 90 και 105 λεπτά μετά την κατάποση 50 mg L-θεανίνης (n = 16 άτομα) ή εικονικού φαρμάκου (n = 19 άτομα). 

Οι συμμετέχοντες ξεκουράζονταν με τα μάτια κλειστά κατά τη διάρκεια της καταγραφής του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Υπήρχε μεγαλύτερη αύξηση της δραστηριότητας άλφα με την πάροδο του χρόνου στην κατάσταση υπό L-θεανίνη [σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (p + 0,05)].

Μια δεύτερη μελέτη επανέλαβε αυτό το αποτέλεσμα σε συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε παθητική δραστηριότητα.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η L-θεανίνη, σε ρεαλιστικά διατροφικά επίπεδα, προκαλεί  σημαντικά αποτελέσματα  στη γενική κατάσταση της πνευματικής εγρήγορσης ή διέγερσης.

Επιπλέον, η δραστηριότητα άλφα είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες πτυχές της προσοχής και επομένως η περαιτέρω έρευνα επικεντρώνεται στην κατανόηση της επίδρασης της L-θεανίνης στις διαδικασίες που περιλαμβάνει η προσοχή [2].

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η χορήγηση L-θεανίνης σε υγιείς ενήλικες, επί 4 εβδομάδες μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες και τις γνωσιακές ή γνωστικές λειτουργίες σε υγιείς ενήλικες

Συνεπώς η L-θεανίνη έχει τη δυνατότητα να προάγει την ψυχική υγεία στον γενικό πληθυσμό με παθήσεις που σχετίζονται με το στρες και γνωστικές διαταραχές [3].

Με in vitro, in vivo, καθώς και με κλινικές μελέτες έχει αποδειχτεί η  θετική  επίδραση της L-θεανίνης στη ρύθμιση των διαταραχών του ΚΝΣ. Η L-θεανίνη έχει γίνει το συστατικό επιλογής για την Παρασκευή προϊόντων, που χρησιμοποιούνται στις παθήσεις του κεντρικού συστήματος, λόγω του αντιστρες και υπερπροστατευτικού ρόλου που παίζει στις άνοιες και ιδιαίτερα στις υποτροπές της νόσου του [4].

Επιπλέον η L-θεανίνη τροποποιεί βιοχημικά ποικίλους αντινεοπλασματικούς παράγοντες, αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητά τους στα καρκινικά κύτταρα [4].

Από τη μελέτη των ερευνών της δράσης της L-θεανίνης σε ανθρώπους μέχρι το 2020 βγαίνει το συμπέρασμα ότι η χορήγηση L-θεανίνης, ως συμπλήρωμα διατροφής σε δόσεις που κυμαίνονται στα 200-400 mg/ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του στρες και του άγχους των ατόμων που εκτίθενται σε στρεσογόνες καταστάσεις [5]

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση


1. Lekh RajJuneja, Djong-ChiChu, Tsutomu Okubo, Yukiko Nagato, Hidehiko Yokogoshi‡. L-theanine—a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology. Volume 10, Issues 6–7, June 1999, Pages 199-204

2. Anna C NobreAnling RaoGail N Owen. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. . 2008;17 Suppl 1:167-8.

3.Shinsuke Hidese , Shintaro Ogawa , Miho Ota , Ikki Ishida , Zenta Yasukawa , Makoto Ozeki , Hiroshi Kunugi  Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. . 2019 Oct 3;11(10):2362.  doi: 10.3390/nu11102362.

4. Sharma E, Joshi R, Gulati A. l-Theanine: An astounding sui generis integrant in tea.Food Chem. 2018 Mar 1;242:601-610. doi: 10.1016/j.foodchem.

5. Williams JL, Everett JM, D'Cunha NM, Sergi D, Georgousopoulou EN, Keegan RJ, McKune AJ, Mellor DD, Anstice N, Naumovski N. The Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine Consumption on the Ability to Manage Stress and Anxiety Levels: a Systematic Review. Plant Foods Hum Nutr. 2020 Mar;75(1):12-23. doi: 10.1007/s11130-019-00771-5.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;