Oι ασθενείς με κορονοϊό μπορεί να έχουν και βλάβες στο βλεννογόνο του στόματος©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Οι στοματικές βλάβες εντάσσονται πλέον στον αυξανόμενο κατάλογο των συμπτωμάτων COVID-19.Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των γιατρών εμπόδισαν να παρατηρηθούν οι βλάβες στο στοματικό βλεννογόνο, έγκαιρότερα


Από μια έρευνα που έκαναν ισπανοί γιατροί  σε πάσχοντα άτομα από τη λοίμωξη COVID-19, που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο τριτοβάθμιας περίθαλψης διαπιστώθηκε  ότι το ένα τρίτο είχε στοματικές βλάβες (ενάνθημα)  που μοιάζουν με ‘’πιτσιλιές’’ όχι μόνο στα χέρια και τα πόδια τους, αλλά και στο βλεννογόνο της υπερώας του στόματος [1].Οι ερευνητές, οι οποίοι είναι όλοι συνδεδεμένοι με το  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ramon y Cajal  στη Μαδρίτη, δήλωσαν ότι οι γιατροί που εξετάζουν κλινικά ύποπτους ή πάσχοντες από COVID-19 ασθενείς   θα πρέπει να εξετάζουν τις στοματικές τους  κοιλότητες και να ελέγχουν εάν υπάρχουν βλάβες στο βλεννογόνο της στοματικής τους κοιλότητας.

Οι στοματικές βλάβες εντάσσονται πλέον στον αυξανόμενο κατάλογο των συμπτωμάτων COVID-19

Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο COVID-19, τα  Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) απαριθμούσαν μόνο τρία συμπτώματα που έπρεπε να προσέξουν, ήτοι: πυρετός, βήχας και δύσπνοια. 

Αλλά καθώς όλο και περισσότερες μελέτες προέκυψαν, το CDC έχει επεκτείνει τη λίστα του για να συμπεριλάβει τα ρίγη, επαναλαμβανόμενο σπασμούς με ρίγη, μυϊκό πόνο, πονόλαιμο, πονοκέφαλο και απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, καθώς αποκαλύπτονται περισσότερες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, αναμένεται να εμφανιστούν νέα συμπτώματα.

Αυτή η τελευταία ανακάλυψη για τον COVID-19 περιγράφηκε σε μια δημοσίευση που δημοσιεύθηκε στο  JAMA Dermatology [1] . 

Σε αυτή, Ισπανοί ερευνητές μοιράστηκαν τις παρατηρήσεις τους, αφού μελέτησαν 21 ασθενείς με COVID-19  που είχαν δερματικό εξάνθημα από τις 30 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου.

Από αυτούς τους ασθενείς, έξι είχαν ενάνθημα (βλάβες του βλεννογόνου του στόματος, φάρυγγα, μύτης).

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο μέσος χρόνος μεταξύ της εμφάνισης γνωστών συμπτωμάτων του COVID-19, όπως βήχας και της εμφάνισης των βλαβών του ενανθήματος  ήταν περίπου 12 ημέρες.

Σημείωσαν επίσης ότι οι ασθενείς ήταν ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών και ότι τέσσερις από τους έξι ήταν γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το νέο σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε ορισμένες υποομάδες.

Επιπλέον, η ομάδα σημείωσε ότι το ενάνθημα σε ασθενείς με COVID-19 έχει αναφερθεί και από προηγούμενες μελέτες [2]. 


Συγκεκριμένα, έχει καταγραφεί στην Ιταλία μια σειρά περιπτώσεων COVID-19 με αυτή την εκδήλωση

Η σύνδεση των δερματικών εξανθημάτων με τον COVID-19 ήταν μια πρόκληση,  σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Δηλώνουν, ωστόσο, ότι προηγούμενες αναφορές για παρουσίες ενανθήματος  ενισχύουν την περίπτωση ότι το εξάνθημα προκαλείται από τον κορωνοϊό και όχι μια ανεπιθύμητη αντίδραση στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης.

«Παρά τις αυξανόμενες αναφορές δερματικών εξανθημάτων σε ασθενείς με COVID-19, η καθιέρωση μιας αιτιολογικής διάγνωσης είναι πρόκληση», έγραψαν οι συγγραφείς. "Ωστόσο, η παρουσία ενανθήματος είναι μια ισχυρή ένδειξη που υποδηλώνει μια ιογενή αιτιολογία και όχι μια αντίδραση φαρμάκου, ειδικά όταν παρατηρείται ένα πετεχιακό μοτίβο."

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των γιατρών εμπόδισαν να παρατηρηθούν οι βλάβες στο στοματικό βλεννογόνο, έγκαιρότερα

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας λόγος για τον οποίο το ενάνθημα  συζητείται μόνο τώρα ως ένα πιθανό σύμπτωμα είναι ότι σε πολλούς ασθενείς με COVID-19 δεν εξετάστηκε το στόμα τους από τους γιατρούς, για λόγους ασφαλείας των γιατρών.

 Οι γιατροί φοβούνται ότι οι στοματικές εξετάσεις μπορεί να προκαλέσουν εκτόξευση μολυσμένων σταγονιδίων.

Αυτό, συν το γεγονός ότι οι ασθενείς και οι ύποπτοι φορείς συχνά φορούν μάσκες προσώπου, σημαίνει ότι εκατοντάδες περισσότεροι θα μπορούσαν να είχαν αυτές τις βλάβες στο στόμα, χωρίς να το προσέξουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Η νέα μελέτη θυμίζει  αναφορές από τις αρχές Απριλίου που  περιγράφουν έλκη ποδιών σε κυρίως νέους ασθενείς με κορονοϊούς στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία [3]

Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης απλώς αντιμετώπισαν τις πληγές των ποδιών χωρίς να γνωρίζουν ότι ήταν ένα σύμπτωμα του COVID-19 - στην πραγματικότητα, το μόνο σύμπτωμα που εκδήλωσαν οι ασθενείς. 

Μόνο μετά την κυκλοφορία αρκετών αναφορών, οι αρχές άρχισαν να θεωρούν τα έλκη  στα πόδια ως πρώιμο σημάδι λοίμωξης από κορονοϊό .

Αυτές οι μελέτες καταδεικνύουν τη σημασία της έρευνας άλλων πιθανών συμπτωμάτων του COVID-19. 

Με τους ασυμπτωματικούς φορείς να διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην εξάπλωση του ιού, η ανακάλυψη άλλων συμπτωμάτων, ειδικά εκείνων που μπορεί να προηγούνται των πιο κοινών, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό σιωπηλών φορέων της νόσου.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1,Juan Jimenez-Cauhe 1Daniel Ortega-Quijano 1Dario de Perosanz-Lobo 1Patricia Burgos-Blasco 1Sergio Vañó-Galván 1Montse Fernandez-Guarino 1Diego Fernandez-Nieto 1 Enanthem in Patients With COVID-19 and Skin Rash. JAMA Dermatol. . 2020 Jul 15;e202550.  doi: 10.1001/jamadermatol.2020.2550. Online ahead of print.

2.Drago  F, Paolino  S, Rebora  A,  et al.  The challenge of diagnosing atypical exanthems: a clinico-laboratory study.   J Am Acad Dermatol. 2012;67(6):1282-1288. doi:10.1016/j.jaad.2012.04.014

3. Y Zhang 1W Cao 2M Xiao 3Y J Li 4Y Yang , J Zhao , X Zhou,  W Jiang , Y Q Zhao , S Y ZhangT S Li [Clinical and coagulation characteristics in 7 patients with critical COVID-2019 pneumonia and acro-ischemia] Zhonghua Xue Ye Xue Za Zhi. . 2020 Apr 14;41(4):302-307. doi: 10.3760/cma.j.issn.0253-2727.2020.008.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;