Η συμπληρωματική αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της αϋπνίας με L-θεανίνη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Όταν αποφασίζεται η χορήγηση της L-θεανίνης, ο γιατρός που τη χορηγεί πληροφορεί τον ασθενή του ότι ότι εκτός από την αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιστρες δράση της, θα έχει και έναν ποιοτικό βαθύ ύπνο, χωρίς υπνηλία, όταν θα ξυπνίσει την επομένη ημέρα.


Οι διαταραχές άγχους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στις σύγχρονες κοινωνίες και κατατάσσονται στον έκτο σημαντικότερο παράγοντα, που μπορεί να προκαλέσει μη θανατηφόρα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία.  

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
Η L-θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσιoλoγικά στα φύλλα του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis) και σε ορισμένα άλλα φυτικά εκχυλίσματα.

Σε πρόσφατες κλινικές μελέτες που έχουν ερευνηθεί οι δράσεις της L-θεανίνης σε ανθρώπους έχει βρεθεί ότι, αυτή η ουσία, όταν λαμβάνεται συμπληρωματικά δρα αγχολυτικά, εξουδετερώνει το ψυχολογικό στρες και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Από τις μέχρι σήμερα υπάρχουσες επιστημονικές δημοσιεύσεις στα διεθνή ιατρικά περιοδικά περιγράφεται ότι η L-θεανίνη, όταν χορηγείται σε ημερήσιες δόσεις που κυμαίνονται από 200 έως 400 mg για μια χρονική περίοδο μέχρι 8 εβδομάδων είναι ασφαλής και προκαλεί αγχολυτικά και αντι-στρες αποτελέσματα σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις

Η L-- θεανίνη σε δόσεις χαμηλότερες ή και υψηλότερες από αυτές μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά υποσχόμενα ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική και σωματική υγεία.

 Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα απαιτείται να επικυρωθούν με μια πιο εμπεριστατωμένες έρευνες, μέσω εκτενέστερων τυχαιοποιημένων διπλών τυφλών διασταυρούμενων κλινικών δοκιμών, που ελέγχονται με εικονικό φάρμακο, ώστε να διευκρινιστεί η επίδρασή της L-θεανίνης για μεγαλύτερες περιόδους. Αυτή η διαδικασία θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τις μετα-αναλύσεις και την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών χρήσης της L-θεανίνης.

 Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να γίνουν μελέτες σε πειραματόζωα με υψηλότερες δοσολογίες ή μελέτες συνδυασμού της φυσικής ουσίας L-θεανίνης με άλλες φαρμακολογικές χημικές ενώσεις και σχετικές μεταξύ τους μεταβολικές συννοσηρότητες, καθώς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ηπατοτοξικότητας που σχετίζονται με την κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.

Η L-θεανίνη ως φυσική ουσία που λαμβάνεται από τα φύλλα του πράσινου τσαγίου ασκεί την αγχολυτική και αντιστρες δράση της χωρίς παρενέργειες και το σημαντικό δεν προκαλεί εθισμό και εξάρτηση, όπως αυτό συμβαίνει με τα συμβατικά ηρεμιστικά και αγχολυτικά φάρμακα.

Όταν αποφασίζεται η χορήγηση της L-θεανίνης, ο γιατρός που τη χορηγεί πληροφορεί τον ασθενή του ότι,  εκτός από την αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιστρες δράση της, θα έχει και έναν ποιοτικό βαθύ ύπνο, χωρίς υπνηλία, όταν θα ξυπνίσει την επομένη ημέρα.

Επιλέγεται η χορήγηση συμπληρώματος διατροφής που περιέχει φυσική L-θεανίνη και όχι συνθετική [Calmagel].
κάθε κάψουλα του Calmagkel περιέχει 150mg φυσικής L-θεανίνης και χοργείται μία κάψουλα, μισή ώρα πρό του ύπνου, που έχει αποφασιστεί από τον χρήστη ότι, θα διαρκέσει 8 ώρες. Αν η δόση των 150mg δεν είναι ικανοποιητική για τον ασθενή μπορεί να παίρνει μια κάψουλα το πρωί και μια κάψουλα το βράδυ.


ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

1.Filipe Lopes SakamotoRodrigo Metzker Pereira RibeiroAllain Amador BuenoHeitor Oliveira Santos. Psychotropic Effects of L-theanine and Its Clinical Properties: From the Management of Anxiety and Stress to a Potential Use in Schizophrenia. Pharmacol Res . 2019 Sep;147:104395.  doi:0.1016/j.phrs.2019.104395. Epub 2019 Aug 11.

2.Pradeep J Nathan , Kristy LuM GrayC Oliver. The Neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): A Possible Neuroprotective and Cognitive Enhancing Agent. Herb Pharmacother. 2006;6(2):21-30.Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;