Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει ο κορωνοϊός στα ρούχα και στο πλυντήριο;

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του κοροναϊού COVID-19 μέσω των ενδυμάτων και των παπουτσιών. Αν φροντίζετε κάποιο άτομο στο σπίτι σας, που νοσεί από COVID-19 ή έρχεστε συχνά σε επαφή με ένα άτομο, που πάσχει από COVID-19, το συχνό πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο στους 60°C αποτελεί ουσιαστικό μέρος της προληπτικής υγιεινής. Αυτό περιλαμβάνει ιδίως άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα περισσότερα οικιακά απορρυπαντικά επαρκούν για να σκοτώσουν τον ιό όταν τα ρουχα πλένονται στο πλυντήριο. Μετά το πλύσιμο τα ρούχα πρέπει να στεγνώνονται και να σιδερώνονται.


Το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία, οι αστυνομικοί, οι υπάλληλοι, που επιβάλλεται λόγω της εργασίας τους να εκτίθενται στο κοινό, ανησυχούν δίκαια και διερωτώνται, αν ο κορωνοϊός προσκολλάται στα  ρούχα τους και αν προσκολλάται πόσο καιρό διατηρείται ενεργός και επικίνδυνος, ώστε να μπορεί να μεταδοθεί; Επίσης, αν πράγματι υπάρχουν κορωνοϊοί στα ρούχα μπορεί να τους φονεύσει η πλύση στο πλυντήριο; Πρέπει να ανησυχούμε για τη μετάδοση του κορωνοϊού από τα μολυσμένα ρούχα στα υπόλοιπα υφασμάτινα (πετσέτες, εσώρουχα, ενδύματα  μελών της οικογενείας) με την πλύση στο πλυντήριο;

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
Με  έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα βρέθηκε ότι ο ιός παραμένει σε ορισμένες επιφάνειες μέχρι 72 ώρες. Οι έρευνες δεν περιελάμβαναν τα υφάσματα.

Μεχρι τώρα , τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο να  ’’κολλήσει’’κανείς τον ιό από μια μαλακή επιφάνεια, όπως τα υφάσματα, παρά από τις σκληρές επιφάνειες, που τις ακουμπάμε συχνά, όπως το κουμπί του ασανσέρ, το κουμπί της πόρτας της τράπεζας, οι λαβές και τα πόμολα των θυρών, όπως έγραψε η καθηγήτρια της ιατρικής στο πανεπιστήμιο  Johns Hopkins των ΗΠΑ, διευθύντρια του τμήματος πρόληψης των λοιμώξεων Lisa Maragakis, MD.

 Ένα πράγμα γνωρίζουν με βεβαιότητα  οι ειδικοί: Η μετάδοση του ιού  επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της στενής επαφής και όχι από το άγγιγμα  σκληρών επιφανειών ή  ρούχων.

Γιαυτό το ασφαλέστερο πράγμα προστασίας από τον ιό είναι η παραμονή στο σπίτι.

Σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρή ανάγκη εξόδου από το σπίτι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις από άλλα άτομα.

Ο ιός δεν μπορεί να πάει από τον ένα στον άλλον εύκολα. Για να μεταδοθεί ο ιός πρέπει να βρεθεί κανείς σε στενή επαφή με κάποιον πάσχοντα ή φορέα του ιού. Ασφαλής απόσταση από  άλλα άτομα είναι τα δύο μέτρα.

Και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικό χεριών, όταν βρίσκεστε έξω από την κατοικία σας (π.χ. μπαίνοντας και βγαίνοντας από το σούπερ μάρκετ).

Η χρησιμοποίηση μάσκας πρέπει να φοριέται όση ώρα βρισκόμαστε έξω από το σπίτι μας

Όσο βρίσκεστε έξω από το σπίτι σας φοράτε μάσκα. Η μάσκα προστατεύει εσάς από τους άλλους και τους  άλλους από εσάς. Η μάσκα προστατεύει από την άσκοπη και ασυνείδητη επαφή των χεριών μας με το πρόσωπο, τη μύτη και τα μάτια.

Όσοι έχουν γένεια, καλό είναι να τα ξυρίσουν, διότι τα αιωρούμενα σταγονίδια από τα φταρνίσματα, βήχες, ακόμη και από τη ζωηρή ομιλία σε κοντινή απόσταση επικάθονται στα γένια και τα μουστάκια, τα οποία αν δεν ξυριστούν θα πρέπει να πλένονται πολλές φορές την ημέρα.

Η μάσκα πρέπει να φοριέται από όλους όσους βρίσκονται εκτός κατοικίας τους. Υπενθυμίζεται ότι  μπορεί κάποιο άτομο να είναι φορέας του ιού και να μην έχει εκδηλώσει ακόμη συμπτώματα.

Επιστρέφοντας στο σπίτι σας, βγάζετε προσεκτικά τη μάσκα χωρίς να ακουμπάτε την εξωτερική επιφάνειά της.  Αν η μάσκα είναι μιας χρήσεως την τοποθετείτε σε πλαστικό σακουλάκι και φροντίζετε να πεταχτεί στα σκουπίδια των τροφίμων και όχι στα ανακυκλώσιμα., αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και  πλένετε τα χέρια σας μόλις βγάλετε τη μάσκα,  στο σπίτι σας.

Εάν κανείς στο σπίτι σας δεν έχει συμπτώματα λοίμωξης του COVID-19 και όλοι παραμένετε στο ίδιο σπίτι, τα ρούχα όλων των μελών της οικογενείας μπορεί να πλένονται, όπως πάντοτε στο πλυντήριο. Αν έχετε επαναχρησιμοπούμενες μάσκες τις πλένετε με σαπούνι  στο χέρι, φορώντας πάντοτε γάντια.
Οι πάνινες μάσκες αφού πλυθούν και στεγνώσουν πρέπει να σιδερώνονται. Σας υπενθυμίζω ότι οι χειρουργοί προτού επινοηθούν οι σύγχρονες μάσκες του εμπορίου φορούσαν χειροποίητες μάσκες, που κατασκευάζονταν εύκολα από ράπτροες ή ράπτες των νοσοκομείων.

Συνήθως αυτές οι γάζες κατασκευάζονταν, συρράπτοντας 3-5 στρώματα βαμβακερής γάζας και έτσι δεν κινδύνευαν οι ασθενείς από τα μικρόβια των χειρουργών, αλλά και οι γιατροί προστατεύονταν ικανοποιητικά.

Πλύσιμο ρούχων στο πλυντήριο 

Το κοινό πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο μπορεί να γίνει ακόμη και όταν αναγκάζεστε να κυκλοφορήσετε έξω από το σπίτι και τηρείται τις αποστάσεις των δύο μέτρων.

Σε περίπτωση όμως, που περνάει από το νού σας, ότι συγχρωτιστήκατε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ότι ακουμπήσατε στενά κάποιον ή κάποιος σας ακούμπησε , δεν χάνετε τίποτα, αν αλλάξετε τα ρούχα σας  και τα πλύνετε αμέσως, ιδιαίτερα αν με τα ρούχα σας έχετε έλθει σε επαφή με σκληρές επιφάνειες, χειρολαβές και κουμπιά ανοίγματος θυρών ή έχετε ανοίξει και κλείσει το φερμουάρ κάποιου ρούχου σας, στα οποία θα μπορούσε να έχει φωλιάσει ο ιός.

Πάντοε πλένονται τα χέρια μετά την τοποθέτηση των ρούχων στο πλυντήριο.

Η πλύση των ρούχων στο πλυντήριο πρέπει να γίνεται στους 60°C. O Ο ιός φονεύεται στους 56° C . Αφού πλυθούν τα ρούχα και στεγνώσουν σιδερώνονται.

Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, τα πολύ ανήσυχα άτομα ηρεμούν.

Χρησιμοποιώντας κοινόχρηστο πλυντήριο ρούχων

Αν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό πλυντήριο εφαρμόζετε προσεκτικά τα παραπάνω. Αν όμως πλένετε τα ρούχα σας σε κοινόχρηστο πλυντήριο ρούχων πρέπει να λαμβάνονται μερικά παραπάνω μέτρα ασφαλείας.:

Εφαρμόστε  την κοινωνική αποστασιοποίηση. Προσέξτε αν ο χώρος του κοινόχρηστου πλυντηρίου σάς αναγκάζει να συνωστιστείτε με κάποιον ή κάποιους άλλους.

Μην εισέρχεστε στο χώρο του κοινόχρηστου πλυντηρίου, αν υπάρχει ή δη κάποιος άλλος. Φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή του χώρου του πλυντηρίου να εφαρμόσει ραντεβού, ώστε μόλις τελειώνει κάποιος τη διαδικασία πλύσης να ξεκινάει κάποιος άλλος.

Ταξινομήστε τα ρούχα σας προτού τα εισάγετε στο πλυντήριο. Μόλις τελειώσει το πλύσιμο μη χασομεράτε, πάρτε τα αδίπλωτα και τα τακτοποιείτε στο σπίτι σας. Ελαττώστε, όσο γίνεται, την παραμονή σας στο χώρο του κοινόχρηστου πλυντηρίου.

Φέρετε μαζί σας αποστειρωτικά πετσετάκια μιας χρήσης για να καθαρίσετε και απολυμάνετε τις λαβές και τα κουμπιά του πλυντηρίου προτού το χρησιμοποιήσετε. Αφού βάλετε τα ρούχα στο πλυντήριο πλύνετε με σαπούνι τα χέρια σας στο νεροχύτη που πάντοτε υπάρχει στο χώρο των κοινόχρηστων πλυντηρίων.

Εάν έχετε το δικό σας καλάθι, χρησιμοποιήστε το. Ένα κοινόχρηστο καλάθι δεν πρέπει να μολύνει τα ρούχα σας, αλλά , αγγίζοντάς το με τα χέρια σας  μπορεί να μεταφερθεί σε σας ο ιός..

Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας όταν πλένετε τα ρούχα, διαφορετικά θα πρέπει να φοράτε μάσκα.

Μην περιφέρεστε στο χώρο του κοινόχρηστου πλυντηρίου, όση ώρα τα ρούχα πλένονται στις μηχανές.

 Όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύετε κοντά σε άλλους, τόσο το καλύτερο. Βγείτε έξω, γυρίστε πίσω στο διαμέρισμά σας ή περιμένετε στο αυτοκίνητό σας.

Εάν κάποιος στην οικογένειά σας είναι άρρωστος

Οι οδηγίες αλλάζουν όταν κάποιο άτομο  στο νοικοκυριό σας είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα με συμπτώματα από λοίμωξη με COVID-19.

Το CDC των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention) συνιστά:

Φοράτε γάντια μίας χρήσης όταν χειρίζεστε βρώμικα ρούχα και πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μόλις τα αφαιρέσετε.

Προσπαθήστε να μην ταρακουνιώνται  τα βρώμικα πλυντήρια, για να αποφύγετε την αποστολή του ιού στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Ακολουθήστε τις οδηγίες των κατασκευαστών του πλυντηρίου  για ό,τι καθαρίζετε, χρησιμοποιώντας το πιο ζεστό νερό (60°C). Στεγνώστε  τα ρούχα  τελείως.

Δεν πειράζει αν αναμειχθούν τα  ρούχα σας με τα ρούχα του αρρώστου σας.

Και μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στο πλυντήριο την υφασμάτινη τσάντα των άπλυτων.. Θα μπορούσατε, αντί για πάνινη τσάντα άπλυτων ρούχων, να χρησιμοποιείτε μια, μιας χρήσης σακούλα,  η οποία απορρίπτεται.

 Καθαρίστε τελείως το κοφίνι των άπλυτων ρούχων με κατάλληλο τρόπο (διάλυμα χλωρίνης: 4 κουταλιές χλωρίνης σε ένα λίτρο νερού).

Πηγές: CDC

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)

Prevent Getting Sick

How Long Does Coronavirus Stay on Clothes and Laundry?Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;