Σωστό και ασφαλές πλύσιμο χεριών για την αποφυγή του κορωναϊού COVID-19

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
To πλύσιμο των χεριών είναι βασική καθημερινή συχνή πράξη ατομικής και κοινωνικής προστασίας από τον κορωναϊό COVID-19. Τα χέρια των ενηλίκων και των παιδιών πρέπει να πλένονται συχνά και κάθε μέρα, ιδίως όταν πρόκειται κάποιος να  φάει με τα χέρια του κάποιο τρόφιμο.

Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να επιβάλλεται και στα παιδιά.

Πλύσιμο των χεριών

Πριν

Μετά

την κατανάλωση φαγητού

τη χρήση της τουαλέτας/ αλλαγή πάνας

την προετοιμασία φαγητού

το χειρισμό μολυσματικού υλικού (εμέσματα ή κόπρανα)

το χειρισμό τροφίμων

το χειρισμό μολυσμένων, με εμέσματα ή διαρροϊκά κόπρανα, κλινοσκεπασμάτων, ρούχων, εσωρούχων, πετσετώντην επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα λοίμωξηςτο χειρισμό τροφίμων Στα μεγαλύτερα παιδιά δίδονται εξηγήσεις, γιατί πρέπει να πλένουν και πως πρέπει να πλένουν τα χέρια τους.

Επισημαίνεται στα παιδιά να αποφεύγουν να σκαλίζουν τη μύτη τους, να τρίβουν τα μάτια τους με τα δάκτυλά τους και να μη βάζουν τα δάχτυλά τους στο στόμα.

Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά σε παιδιά και ενήλικες. Τα μακρυά βαμμένα νύχια κρύβουν εστίες ρύπων, βακτηρίων και ιών. Τα μακρυά νύχια δεν καθαρίζονται με το πλύσιμο των χεριών, γιαυτό πρέπει να κόβονται.

Οι ενήλικοι δεκάδες φορές, ασυνείδητα τρίβουν ή σκαλίζουν τη μύτη τους ή τρίβουν τα μάτια τους ή βάζουν κάποιο δάχτυλο στο στόμα τους με κίνδυνο να μεταφέρουν τον κορωναϊό στο εσωτερικό του σώματός τους.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης
 Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία
Δρ Γεώργιος Τσάτσος

Πτυχιούχος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (Bachelor's degree, Chemistry)
Βιοτεχνολόγος [University of West of England (U.W.E.) Master's degree, Biotechnology]              Doctor of Philosophy (PhD), Biochemistry (Imperial College London)]
Είναι Ιδιοκτήτης και διευθυντής των χημικών εργαστηρίων "COSMETIC" GEORGIOS TSATSOS" με εξειδίκευση στην παραγωγή καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής, και ιατροτεχνολογικών προϊόντων (Ιωαν. Μεταξά 56, Κορωπί)  www.cosmetic.com.gr
Γιαυτό είναι επιβεβλημένο το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Τα χέρια μπορεί να πλένονται με στερεό ή υγρό σαπούνι. Και τα δύο έχουν το ίδιο καθαριστικό και απολυμαντικό αποτέλεσμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Όλοι οι τύποι σαπουνιών έχουν τα ίδια συστατικά, δηλαδή αλκαλικά άλατα λιπαρών οξέων και απορρυπαντικές ουσίες. Υπάρχουν τόσο στερεά, όσο και υγρά σαπούνια που περιέχουν αντισηπτικές ουσίες

Το απορρυπαντικό που περιέχει το σαπούνι, το οποίο  λέγεται επιφανειοδραστικός παράγοντας, επιτρέπει την ανάμειξη λαδιού και ρύπων και την απομάκρυνση των ρύπων με το νερό.

Τα στερεά σαπούνια των κοινόχρηστων τουαλετών είναι επαναχρησιμοποιούμενα από πολλά άτομα και γιαυτό συγκρατούν βακτηρίδια, τα οποία μπορεί να μεταδοθούν σε άλλους [1].

Καλό είναι στις τουαλέτες του κάθε σπιτιού να υπάρχει ξεχωριστό σαπούνι για κάθε μέλος της οικογένειας. Στις τουαλέτες τόπων εργασίας, καλό είναι ο κάθε εργαζόμενος που πηγαίνει σε κοινόχρηστη τουαλέτα να πλένει τα χέρια του με δικό του σαπούνι.


Βεβαίως είναι απίθανον αυτά τα βακτηρίδια ή οι ιοί να παραμένουν στο δέρμα του χρήστη, διότι όπως οι ρύποι έτσι και τα βακτηρίδια και οι ιοί απομακρύνονται με τον αφρό και το ξέβγαλμα των χεριών με το νερό.

Το στέγνωμα των χεριών πρέπει να γίνεται με χαρτί καθαριότητας ή μέσω συσκευής που εκπέμπει αέρα υπό πίεση.

Η έξοδος από την τουαλέτα, αν απαιτεί το άνοιγμα της πόρτας με τη χειρολαβή της, η χειρολαβή συλλαμβάνεται χρησιμοποιώντας χαρτί καθαριότητας ψή τουαλέτας.

Μετά το πλύσιμο των χεριών σε κοινόχρηστη τουαλέτα η βρύση κλείνεται χρησιμοποιώντας χαρτί τουαλέτας. Το ίδιο ισχύει και όταν χρησιμοπιεί κανείς τη βρύση της οικογενειακής του τουαλέτας.


Όσον αφορά τα σαπούνια που περιέχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ουσίες ισχύει, ότι ισχύει και για τη χρήση των αντιβιοτικών, δηλαδή όσο μακροχρόνια χρησιμοποιείται ένα σαπούνι , προκύπτουν μεταλλάξεις των βακτηριδίων, οι οποίες τα καθιστούν ανθεκτικά στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του σαπουνιού.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη φυσική παρουσία βακτηριδίων στο ανθρώπινο δέρμα.

Αυτά, τα φυσιολογικώς υπάρχοντα στο δέρμα βακτηρίδια επιτίθενται στα παθολογικά μικρόβια που εισβάλλουν στο δέρμα, πράγμα που βοηθάει στο να παραμένει το δέρμα υγιές.


Κάνοντας κανείς καθημερινά λουτρό ή ντους δεν εξουδετερώνει αυτά τα φυσιολογικώς υπάρχοντα μικρόβια, διότι αυτά επανεμφανίζονται μέσα σε μία ώρα και συνεχίζουν το ρόλο τους.

Συνεπώς δεν έχει νόημα να κάνει κανείς άσκοπα πολλές φορές την ημέρα λουτρό ή να πλένει  τα χέρια του (πλυσιομανία). Υποχρεωτικά πρέπει να  πλέονται  τα χέρια, όταν πρόκειται να πιάσεκανείς τρόφιμα, τη μύτη του, τα μάτια του ή τα γεννητικά του όργανα ή τα γεννητικά όργανα άλλου.

Όσον αφορά τα υγροσάπουνα του εμπορίου, έχει αποδειχτεί ότι, ήδη περιέχουν μικρόβια, τα οποία αργούν να φονευθούν με την πάροδο του χρόνου [2].

Τα ασφαλέστερα σαπούνια για τον καθαρισμό των χεριών είναι τα υγρά σαπούνια που αποθηκεύονται σε ασφαλείς θήκες συσκευασίες, από τις οποίες μπορεί κανείς να πάρει την απαραίτητη ποσότητα υγρού σαπουνιού, χωρίς να το μολύνει και χωρίς να προσλάβει και μικρόβια ή ιούς από το σημείο της συσκευής, που έχει πατηθεί από προηγηθέντες χρήστες.

Στα υγρά σαπούνια εισάγονται διάφορα ισχυρά αντισηπτικά και αντιμικροβιακά φάρμακα, τα οποία μπορεί να δράσουν ερεθιστικά στο δέρμα ή να ρυπάνουν το περιβάλλον λόγω της τοξικότητάς τους.

Έχει αποδειχτεί ότι τα υγρά σαπούνια που περιέχουν αιθέριο έλαιο ρίγανης διαθέτουν ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιική δράση και είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό των χεριών.

Τα υγρά σαπούνια με ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά με σαπούνια που περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες, όπως η χλωροξυλενόλη και το τρικλοσάν, των οποίων η χρήση μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον και στην υγεία [3].

Το υγρό σαπούνι είναι αποτελεσματικότερο από το στερεό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από ενήλικες και τα παιδιά. Τα παιδιά, όσο το δυνατόν ενωρίτερα, πρέπει να διδάσκονται πώς να πλένουν τα χέρια τους με στερεό ή υγρό σαπούνι, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Aνεξάρτητα από το αν θα χρησιμοποιηθεί στερεό ή υγρό σαπόυνι, η διάρκεια του πλησίματος των χεριών πρέπει να διαρκεί από 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Πρακτικά μόλις ξεκινήσει το πλύσιμο των χεριών, το άτομο μετράει αργά από το ένα μέχρι το είκοσι ή τριάντα.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι συνιστάται η χρήση χαρτομάντηλων που είναι εμποτισμένα με κάποια ακίνδυνη αντισηπτική ουσία.
Βλέπε επίσης:

Ο κορωναϊός προκαλεί τόσο σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, ώστε στις σοβαρές περιπτώσεις, αναστέλλεται η αυτόματη αναπνευστική λειτουργία©

Η βιταμίνη D, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος δρουν ανοσοπροστατευτικά κατά του κορωναϊού COVID-19©Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026631, Κινητό: 6944280764

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση 
pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.


Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1.
Kabara JJ,Brady MB. Contamination of bar soaps under "in-use" conditions.J Environ Pathol Toxicol Oncol.1984 Jul;5(4-5):1-14.


2.Tyski S,Bocian E,Zawistowska A,Mrówka A,Kruszewska H,Grzybowska W,Zareba T. Microbiological characteristics of selected liquid soaps for hands washing.Med Dosw Mikrobiol.2013;65(3):207-26.

3.Rhoades J1,Gialagkolidou K,Gogou M,Mavridou O,Blatsiotis N,Ritzoulis C,Likotrafiti E. Oregano essential oil as an antimicrobial additive to detergent for hand washing and food contact surface cleaning.J Appl Microbiol.2013 Oct;115(4):987-94. doi: 10.1111/jam.12302. Epub 2013 Aug 1.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;