Σκόρδο: Πόσο ασφαλής είναι κατανάλωση σκόρδου;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί ως γαλακταγωγό στην Ινδία, αν και δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν επιστημονικά δεδομένα για τη χρήση του μόνο ως γαλακτολόγου. Η μυρωδιά του σκόρδου μεταδίδεται στο μητρικό γάλα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον χρόνο θηλασμού του βρέφους και μπορεί να βελτιώσει μακροπρόθεσμα τις επιλογές τροφής των βρεφών που θηλάζουν. Το σκόρδο έχει μακρά ιστορία χρήσης ως τροφή και φάρμακο και γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλές (GRAS) αρωματικό τροφίμων από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της γαλουχίας. Σε περιορισμένες επιστημονικές δημοσιεύσειςαναφέρεται ότι η κατανάλωση σκόρδου από το στόμα δεν προκάλεσε δυσμενείς επιπτώσεις σε θηλάζουσες μητέρες ή βρέφη. Το σκόρδο, όταν χρησιμοποιείται ως φάρμακο είναι γενικά καλά ανεκτό σε ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστούν γαστρεντερικές παρενέργειες και δύσοσμη αναπνοή και μυρωδιά του σώματος. Το σκόρδο έχει αντιαιμοπεταλιακά αποτελέσματα και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από γυναίκες που κινδυνεύουν από αιμορραγία. Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και πρέπει να αποφεύγεται από τα αλλεργικά άτομα στο σκόρδο ή σε άλλα μέλη της οικογένειας του σκόρδου, όπως ο υάκινθος, τουλίπα, κρεμμύδι, πράσο και σχοινόπρασο. Η τοπική εφαρμογή του σκόρδου μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα και εγκαύματα και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, ειδικά σε βρέφη. Μία θηλάζουσα μητέρα έπαθε σοβαρά εγκαύματα στο στήθος από παρατεταμένη (2 ημέρες) εφαρμογή ενός έμπλαστρου ακατέργαστου, θρυμματισμένου σκόρδου για τη θεραπεία μιας αυτοδιαγνωσμένης λοίμωξης από Candida.


Παρά το γεγονός ότι το σκόρδο είναι ασφαλές τρόφιμο, όταν χρησιμοποιείται στη μαγειρική, εν τούτοις η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να συνοδευτεί από παρενέργειες, εκτός από την έντονη δυσοσμία του στόματος και του σώματος που προκαλεί [1, 2].

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολή;ς του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Κλινική Φαρμακολογία
Δρ Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος,
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος. Διδάκτωρ Της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Επιμελητής Β΄Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας, Φιλιατών, Θεσπρωτίας
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:  Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Κλινική Φαρμακολογία
Αικατερίνη Δ. Γκέλη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστης
Παπαληγούρα 16, ΑΣΣΟΣ,  
Κορινθία, 20011 

Τηλ  2741087758   Κινητό  6944644820
 
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Περβαλλοντική Ιατρική Συμπληρωματική Ιατρική

Το ωμό σκόρδο περιέχει διάφορες πολυφαινολικές ενώσεις, όπως η επιγενίνη, κερσετίνη και μυρισετίνη [3].

Αν και οι δύσοσμες οργανοθειικές χημικές ενώσεις του ωμού σκόρδου διαθέτουν ισχυρές βιολογικές ιδιότητες, εν τούτοις το ωμό σκόρδο σε μερικά άτομα, η κατανάλωσή του μπορεί να συνοδευτεί από ανεπιθύμητες δράσεις, όπως παρενέργειες από το πεπτικό σύστημα, αλλεργικές αντιδράσεις και δερματίτιδα εξ επαφής [4].

Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα ή αντιδράσεις δυσανεξίας. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί  να κυμανθούν από τον απλό ερεθισμό του δέρματος μέχρι την εμφάνιση αναφυλακτικού σοκ, που είναι κατάσταση, η οποία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τον πάσχοντα.

Η κατανάλωση φρέσκων βολβών σκόρδου, εκχυλισμάτων σκόρδου ή σκορδελαίου με κενό το στομάχι είναι πιθανόν να προκαλέσει καίσθημα καύσου, ναυτία, έμετο και διάρροια. Γαυτό το ωμό σκόρδο πρέπει να τρώγεται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Σε έρευνες που έγιναν σε ζώα και ανθρώπους βρέθηκε ότι το σκόρδο μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης. Το παλιό σκόρδο που έχει υποστεί επεξεργασία με διάφορους παράγοντες παλαίωσης έχει ισχυρότερη αντιγλυκαιμική δράση από το ωμό φρέσκο σκόρδο και επιπλέον επιδεικνύει μικρότερο αριθμό παρενεργειών [5]

Το σκόρδον αλληλεπιδρά, όταν καταναλώνεται μαζί με διάφορα φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται κατά της λοίμωξης από τον ιό HIV, όπως η σακιναβίρη (Invirase® και  Fortovase®). Το σκόρδο μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της σακιναβίρης ακόμη και μέχρι 50% [6].

Το σκόρδο ελαττώνει επίσης τη γλοιότητα του αίματος. Γιαυτό πρέπει να το αποφεύγουν οι έγκυες, τα άτομα που θα κάνουν κάποια χειρουργική επέμβαση και άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά , όπως η βαρφαρίνη [7].

Οι βολβοί του σκόρδου μερικές φορές επιμολύνονται με το βακτηρίδιο Clostridium botulinum. Το C. botulinum μπορεί να αναπτυχθεί και να παράγει τη βοτουλινική τοξίνη. Τα ελαιούχα προιόντα του σκόρδου, που δεν φυλασσονται σε ψυγείο και δεν περιέχουν αντιβακτηριδιακούς παράγοντες [8].

Αναφέρονται περιπτώσεις ατόμων που εκδήλωσαν χημικά εγκαύματα, δερματίτιδα εξ επαφής και βρογχικό άσθμα, όταν για κάποιο λόγο έτριψαν στο δέρμα τους σκόρδο. Το ωμό σκόρδο πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα με γαστρίτιδα ή έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, διότι μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή τους ή να προκληθούν νέα πεπτικά προβλήματα [1].

Βλέπετε περισσότερα:

Σκόρδο: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σκόρδο κατά του καρκίνου;©

Σκόρδο και Καρκίνος: Τα αποτελέσματα ερευνών, σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, της καρκινοπροληπτικής δράσης του σκόρδου©

Σκόρδο:Τα αποτελέσματα της αντικαρκινικής δράσης του σκόρδου  σε ανθρώπους©

Σκόρδο: Ποια είναι η ιδανική δόση σκόρδου για την πρόληψη του καρκίνου;©


Βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

1. Amagase H. Clarifying the real bioactive constituents of garlic. Journal of Nutrition2006; 136(3 Suppl):716S–725S.

2. L'vova GN, Zasukhina GD. Modification of repair DNA synthesis in mutagen-treated human fibroblasts during adaptive response and the antimutagenic effect of garlic extract. Genetika 2002; 38(3):306–309.

3. Lanzotti V. The analysis of onion and garlic. J Chromatogr A. 2006 Apr 21; 1112(1-2):3-22.[PubMed] [Ref list]

4. Shenoy NR, Choughuley AS. Inhibitory effect of diet related sulphydryl compounds on the formation of carcinogenic nitrosamines. Cancer Letters 1992; 65(3):227–232.

5. Abdulhakim Elosta, Mark Slevin, Khalid Rahman, Nessar Ahmed. Aged garlic has more potent antiglycation and antioxidant properties compared to fresh garlicextract in vitro. Sci Rep. 2017; 7: 39613. Published online 2017 Jan 4. doi: 10.1038/srep39613

6.Piscitelli SC, Burstein AH, Welden N, Gallicano KD, Falloon J. The effect of garlic supplements on the pharmacokinetics of saquinavir. Clinical Infectious Diseases 2002; 34(2):234–238.

7.Burnham BE. Garlic as a possible risk for postoperative bleeding. Plast Reconstr Surg. 1995;95:213. [PubMed]

8.D L Morse, L K Pickard, J J Guzewich, B D Devine, M Shayegani. Garlic-in-oil associated botulism: episode leads to product modification. Am J Public Health. 1990 Nov; 80(11): 1372–1373.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;