Ανθοκυανίνες του κόκκινου κρασιού και οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
Οι ανθοκυανίνες είναι η μεγαλύτερη ομάδα υδατοδιαλυτών χρωστικών του φυτικού βασιλείου καιανήκει στη μεγάλη ομάδα των χημικών ενώσεων, που λέγονται φλαβονοειδήΜέχρι το έτος 2000 είχε  ανακοινωθεί η ύπαρξη περισσοτέρων από 8000 φλαβονοειδών και 500 και πλέον ανθοκυανινών, των οποίων ο αριθμός έκτοτε μεγαλώνει [3].

Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος,  Οδοντίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20131, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr,
www.gkelanto.gr,
www.allergopedia.gr, 
www.orlpedia.gr 
                   www.zinc.gr                         www.curcumin.gr   
 www.ygeiaypopsifiou.gr   
www.gkelismedicallexicon.gr 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Οι μεγαλύτερες πηγές ανθοκυανινών  είναι το μύρτιλλο ή ο μύρτιλλος (Μυρτίδιον το κοινόν , Vaccinium Myrtillus, Bilberry, Blueberry, Whortleberry), κεράσια, βατόμουρα ή σμέουρδα ή σμέουρα ή νάουρα [Βάτος η Ιδαία, Rubus Ideus] , φράουλες (strawberries) μαύρες σταφίδες (black currants), μαύρα σταφύλια και κόκκινο κρασί [1]

Τα τελευταία χρόνια διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν επιδείξει ότι οι ανθοκυανίνες διαθέτουν μια ευρεία σειρά βιολογικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές. Επιπλέον επιδεικνύουν μια σειρά ευεργετικών αποτελεσμάτων στα αιμοφόρα αγγεία, τα αιμοπετάλια, και τις λιποπρωτεΐνες, που είναι ικανές να περιορίσουν τις νόσους των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς. Οι ανθοκυανίνες είναι οι  κύριες φαινολικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού.  

 Οι επιδημιολογικές μελέτες πάλι δηλώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση ανθοκυανινών του κόκκινου κρασιού μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά της νόσου των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς[2]. Με έρευνα του   Garcia-Alonso M και των συνεργατών του (2009) βρέθηκε ότι, οι ανθοκυανίνες του κόκκινου κρασιού απορροφώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα των ανθρώπων. Οι ανθοκυανίνες και οι μεταβολίτες τους εμφανίζονται στο πλάσμα μέσα  σε 30 λεπτά από τη λήψη τους και τα επίπεδά τους φτάνουν τη μεγίστη τιμή 1.6 ώρα αργότερα για τις γλυκοσίδες και 2.5 ώρες για τα γλυκουρονίδια, που είναι μεταβολίτες των ανθοκυανινών.

Βρήκαν επίσης ότι η συνολική απέκκριση των ανθοκυανινών του κόκκινου κρασιού δια των ούρων ήταν 0.05+/-0.01% της δόσης που χορηγήθηκε μέσα σε ένα 24ωρο. Το 94% των ανθοκυανινών που απεκκρίθηκαν εμφανίστηκαν στα ούρα μέσα σε 6 ώρες. Παρά τις μικρές τιμές των ανθοκυανινών που βρέθηκαν στο πλάσμα, εν τούτοις παρατηρήθηκε μια αύξηση της αντιοξειδωτικής του ικανότητας και ελάττωση των επιπέδων της  MCP-1 [monocyte chemoattractant protein 1] του πλάσματος [2]


Το 2008 ο Rivero-Pérez MD, και οι συνεργάτες τους αξιολόγησαν την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα, την ικανότητα καθαρισμού των υδροξυλίων και υπεροξειδίων από τον οργανισμό και την υπεροξείδωση των λιπιδίων 80 ισπανικών κόκκινων κρασιών, καθώς και την περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες με διάφορες αναγνωρισμένες μεθόδους , όπως η  ABTS, DPPH, DMPD,  FRAP , υδροξυλιο ριζική [hydroxyl radical (HRSA)], υπεροξείδιο ριζική καθαριστική δραστηριότητα [superoxide radical scavenger activity (SRSA] και η υπεροξείδωση λιπιδίων ΑΒΑΡ [ABAP-lipid peroxidation (ABAP-LP)]. 


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κλάσμα των ελεύθερων ανθοκυανινών είναι το κύριο υπεύθυνο για τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα των κόκκινων κρασιών, που σχετίζεται με τις διαδιασίες της ηλεκτρονικής τρανσφεράσης. Με τον ίδιο τρόπο, οι ελεύθερες ανθοκυανίνες είναι οι πλέον υπεύθυνες για τη δραστηριότητα κάθαρσης HRSA των κόκκινων κρασιών, συμβάλλοντας σε μικρότερη έκταση στην SRSA ικανότητα ή στην προστατευτική δράση τους επί της υπεροξείδωσης των λιπιδίων. Επι πλέον οι απλές ανθοκυανίνες ασκούν μια μικρή δράση στη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα που συμμετέχει με την τρανσφεράση πρωτονίου. Οι γλυκοζυλιωμένες και μεθοξυλικές ανθοκυανίνες, όπως το μαλωιδίνη-3-γλυκοσίδιο φαίνεται να είναι ο τύπος ανθοκυανινών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα του κόκκινου κρασιού [4].  

Παρά τούτο, μέχρις ότου διευκρινιστεί τελείως ο μηχανισμός της απορρόφησης και του μεταβολισμού των ανθοκυανινών, θα ήταν φρόνιμο να μη βγει το συμπέρασμα ότι, η μεγάλη κατανάλωση ανθοκυανινών θα περιόριζε τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου των στεφανιαίων αγγείων. Γιαυτό χρειάζονται ακόμη μακρόχρονες, κατάλληλα σχεδιασμένες κλινικές μελέτες, προκειμένου να αποδειχτεί τελικά η ευεργετική δράση των ανθοκυανινών στον οργανισμό του ανθρώπου. Εν τω μεταξύ απαιτούνται επιπλέον γνώσεις  για τον εντοπισμό των μεταβολιτών των ανθοκυανινών και της κατανομής τους στους ιστούς[1]

Από μελέτες που έχουν γίνει σε εργαστήρια έχει αποκαλυφθεί ότιοι ανθοκυανίνες διαθέτουν  χημειοπροαστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου.

Σε σε μελέτες καρκίνων ζώντων ζώων βρέθηκε ότι οι διατροφικές ανθοκυανίνες ανακόπτουν την εξέλιξη των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος.

Σε μερικές επιδημιολογικές μελέτες επί ανθρώπων αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση ανθοκυανινών περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος.


Φαρμακοκινητικά δεδομένα δείχνουν ότι η απορρόφηση των ανθοκυανινών προς την κυκλοφορία του αίματος τρωκτικών και ανθρώπων είναι ελάχιστη. Γιαυτό και η αποτελεσματικότητά τους σε ιστούς, εκτός του γαστρεντερικού συστήματος και του δέρματος είναι πολύ μικρή. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί όμως αν τα αντικαρκινικά αποτελέσματα  των ανθοκυανινών οφείλονται στις ανθοκυανίνες ή τους μεταβολίτες τους [5].
Πλούσιο σε ανθοκυανίνες είναι το φυσικό, γλυκό, κόκκινο, λιαστό κρασί Γκελάντο, που παρασκευάζεται από το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο σταφύλι, Νεμέας. Το Γκελάντο δεν περιέχει θειώδη ή άλλου τύπου χημικά συντηρητικά. Επειδή είναι συμπυκνωμένο περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι πολυφαινόλη ρεσβερατρόλη και οι ανθοκυανίνες. Αρκεί η καθημερινή λήψη 2 κουταλιών της σούπας  ή 30ml  Γκελάντο (ισοδυναμούν με δυό ποτήρια του κρασιού από το κανονικό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί).  

Σε περίπτωση που υπάρχουν αντενδείξεις κατανάλωσης οινοπνεύματος μπορεί να προσλάβει κανείς τις πολιφαινόλες και βτις ανθοκυανίνες του κόκκινου κρασιού Γκελάντο, παίρνοντας τις κάψουλες του Vinogkelin. Οι κάψουλες Vinogkelin περιέχουν σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Γκέλικος. 

Αρκεί η λήψη μιας κάψουλας Vinogkelin πρωί μεσημέρι βράδυ μαζί με το φαγητό για να προσλάβει κανείς τις πολύτιμες για την υγεία πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού [6]  .


 Βιβλιογραφία

1. Mazza GJ. Anthocyanins and heart health. Ann Ist Super Sanita. 2007;43(4):369-74.

2. Garcia-Alonso MMinihane AMRimbach GRivas-Gonzalo JCde Pascual-Teresa S. Red wine anthocyanins are rapidly absorbed in humans and affect monocyte chemoattractant protein 1 levels and antioxidant capacity of plasma. J Nutr Biochem. 2009 Jul;20(7):521-9. Epub 2008 Sep 11.

3. Ghosh D, Konishi T. Anthocyanins and anthocyanin-rich extracts: role in diabetes and eye function. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(2):200-8.

4. Rivero-Pérez MD, Muñiz P, González-Sanjosé ML. Contribution of anthocyanin fraction to the antioxidant properties of wine. Food Chem Toxicol. 2008

5.  Kocic BFilipovic SNikolic MPetrovic B. Effects of anthocyanins and anthocyanin-rich extracts on the risk for cancers of the gastrointestinal tract. J BUON. 2011 Oct-Dec;16(4):602-8.

6. Vasil Georgiev, Anthony Ananga, Violeta TsolovaRecent Advances and Uses of Grape Flavonoids as Nutraceuticals. Nutrients. 2014 Jan; 6(1): 391–415. Published online 2014 Jan 21. doi: 10.3390/nu6010391


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;