Η υποβιταμίνωση D3 έχει σχέση με την πρόκληση γλαυκώματος ανοικτής γωνίας;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

To γλαύκωμα ανοικτής γωνίας είναι μία από τις κύριες χρόνιες παθήσεις, που επηρεάζει το οπτικό νεύρο.οι ασθενείς με γλαύκωμα μπορεί να έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Επιπλέον, ο καταρράκτης σηματοδότησης της βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη του γλαυκώματος, το οποίο υποστηρίζεται από την απόδειξη ότι οι φορείς αλληλόμορφων του VDR BsmI παρουσίασαν αύξηση του κινδύνου πρόκλησης γλαυκώματος. Έτσι, η διατροφική η συμπληρωματική χορήγηση φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops] μπορεί να γίνει μια σημαντική προσέγγιση, ως πρόσθετη θεραπεία για το γλαύκωμα.


To γλαύκωμα ανοικτής γωνίας είναι μία από τις κύριες χρόνιες παθήσεις, που επηρεάζει το οπτικό νεύρο.

Παρά τούτο μέχρι τώρα υπήρχε μικρή γνώση για τη σχέση της βιταμίνης D και του γλαυκώματος ανοικτής γωνίας. Υποβιταμίνωση D είναι ή έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 στον οργανισμό.

Ο Υοο και οι συνεργάτες του (2014)στη Νότια Κορέα ερεύνησαν την εξάπλωση της υποβιταμίνωσης D στα άτομα μα γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.

Προς τούτο μέτρησαν τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό 9094 ατόμων της Νοτίου Κορέας με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 και του κινδύνου πρόκλησης γλαυκώματος ανοικτής γωνίας [1].

Η σχέση  μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό και των πολυμορφισμών του υποδοχέα της (VDR) με τον κίνδυνο πρόκλησης γλαυκώματος μελετήθηκε από τον ZS Ulhaq (2020).  

O παραπάνω ερευνητής έκανε  μετα-ανάλυση δώδεκα μελετών  που διερεύνησαν  τη σχέση των επιπέδων της  βιταμίνης D στον ορό και των  πολυμορφισμών  των υποδοχέων της βιταμίνης D (VDR) σε ασθενείς με γλαύκωμα  και σε ασθενείς μάρτυρες.

Οι δώδεκα μελέτες περιελάμβαναν 130.676 και 476 άτομα, αντιστοίχως, στα οποία αναλύθηκε η σχέση  μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στον ορό και των πολυμορφισμών του υποδοχέα βιταμίνης D (VDR) με το γλαύκωμα, αντίστοιχα. 

Συλλογικά, βρέθηκε ότι οι ασθενείς με γλαύκωμα έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τους μάρτυρες.

Εκ παραλλήλου, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική σχέση  μεταξύ του  γλαυκώματος και αλληλόμορφων  (b έναντι B, OR = 1,84, 95% CI = 1,37-2,46, P = 0,00001) και υπολειπόμενων χαρακτήρων (bb έναντι Bb + BB, OR = 3,16, 95% CI = 1,30-7,66, P = 0,001) μοντέλων πολυμορφισμού VDR BsmI (rs1544410), αλλά όχι με πολυμορφισμούς VDR TaqI (rs731236) ή FokI (rs2228570).

Από το συμπέρασμα αυτής της  μετα-ανάλυσης φαίνεται  ότι οι ασθενείς με γλαύκωμα μπορεί να έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Επιπλέον, ο καταρράκτης σηματοδότησης της βιταμίνης D μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη του γλαυκώματος, το οποίο υποστηρίζεται από την απόδειξη  ότι, οι φορείς αλληλόμορφων του VDR BsmI παρουσίασαν αύξηση του κινδύνου πρόκλησης γλαυκώματος [2]

Έτσι, η διατροφική η συμπληρωματική χορήγηση  φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]  μπορεί να γίνει μια σημαντική προσέγγιση, ως πρόσθετη θεραπεία για το γλαύκωμα [2]. Κάθε σταγόνα D3 Gkelin drops περιέχει 1000 ΙU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D3. Για τη δοσολογία βλέπε:D3 Gkelin drops.

 

Βιβλιογραφία

 

1.Yoo TK1, Oh E1, Hong S2.Is vitamin D status associated with open-angle glaucoma? A cross-sectional study from South Korea. Public Health Nutr. 2014 Apr;17(4):833-43. 

2.Ulhaq ZS. Vitamin D and its receptor polymorphisms are associated with glaucoma. J Fr Ophtalmol. 2020 Dec;43(10):1009-1019. 

Σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη D3

D3 Gkelin drops

Βιταμίνη D3 Σε ελαιόλαδο. Η βιταμίνη D3 ως λιποδιαλυτή βιταμίνη απορροφάται ασφαλώς όταν φέρεται σε ελαιόλαδο. Κάθε σταγόνα D3 Gkelin περιέχει 1000ΙU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D3. Για τη δοσολογία του D3 Gkelin βλέπε το φύλλο οδηγιώνΤα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;