Δοσολογία της βιταμίνης D3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

H διατήρηση επιπέδων 25 υδροξυβιταμίνης D3 μεταξύ των 60-80ng/ml, εκτός από τη μείωση της πιθανότητας πρόκλησης πρόωρου τοκετού προστατεύει και τη μητέρα από τον κίνδυνο πρόκλησης προεκλαμψίας, διαβήτη της εγκυμοσίνης, λοιμώξεις πρό του τοκετού σε ποσοστό 50%. Οι γυναίκες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσίνη πρέπει να μετρούν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στις αρχές του καλοκαιριού και στι τέλος του φθινοπώρου. Οι ήδη έγκυες πρέπει να κάνουν μετρήσεις σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.


Η δοσολογία της χορήγησης βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο θέμα στο παρελθόν.

Προκειμένου να αποδείξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο Hollis BW

alt

και οι συνεργάτες (2011) έκαναν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη σε εγκύους που κυοφορούσαν ένα έμβρυο και τους χορήγησαν κατά τη 12η έως την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης 400, 2000 ή 4000 IU [Διεθνείς Μονάδες] βιταμίνης D3 ημερησίως, μέχρι την ημέρα του τοκετού.

Κύριος στόχος ήταν η επίτευξη ιδανικών συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή  [25(OH)D3] κατά τον τοκετό. Ένας δεύτερος στόχος ήταν να προκληθούν συγκεντρώσεις της 25(OH)D3 της τάξης των 80 nmol/L [32 ng/mL] ή και περισσότερο, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγίστη παραγωγή της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 [1,25(OH)(2)D3].

Από τις 494 εγκύους που περιελήφθηκαν στη μελέτη, οι 350 συνέχισαν τη συμπληρωματική λήψη της βιταμίνης D3 μέχρι τον τοκετό. Η ομάδα των εγκύων που έπαιρνε καθημερινά 4000 IU βιταμίνης D3 επέδειξε επάρκεια των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή [25(OH)D3] κατά τον τοκετό και ένα μήνα προ του τοκετού.

Τα επίπεδα της 25(OH)D3 στην κυκλοφορία του αίματος είχαν άμεση επίδραση στα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 1,25(OH)(2)D(3), καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με μέγιστη παραγωγή σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης στην ομάδα που έπαιρνα 4000 IU ημερησίως.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ασφαλείας και στις τρεις ομάδες των εγκύων. Δεν προκλήθηκαν παρενέργειες από τη συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 στη δόση των 4000 IU ή από τα κυκλοφορούντα επίπεδα της 25(OH)D3.

Από την παραπάνω μελέτη συμπεραίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση 4000 IU ημερησίως βιταμίνης D3 στις εγκύους είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική για την επίτευξη επάρκειας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις εγκύους και τα νεογνά τους, ανεξαρτήτως φυλής.

Οι μέχρι τώρα χορηγούμενη δοσολογία βιταμίνης D3 στις εγκύους (200-400 IU) συγκριτικά με τη δόση των 4000 ΙU είναι αναποτελεσματική, προκειμένου να επιτευχθούν επαρκή επίπεδα 25(OH)D3 στην κυκλοφορία του αίματος.
H διατήρηση επιπέδων 25 υδροξυβιταμίνης D3 μεταξύ των 60-80ng/ml, εκτός από τη μείωση της πιθανότητας πρόκλησης πρόωρου τοκετού προστατεύει και τη μητέρα από τον κίνδυνο πρόκλησης προεκλαμψίας, διαβήτη της εγκυμοσίνης, λοιμώξεις πρό του τοκετού σε ποσοστό 50%. Οι γυναίκες που προγραμματίζουν μια εγκυμοσίνη πρέπει να μετρούν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στις αρχές του καλοκαιριού και στι τέλος του φθινοπώρου. Οι ήδη έγκυες πρέπει να κάνουν μετρήσεις σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Προτιμάται η χορήγηση της φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 αντί της βιταμίνης D2, διότι η βιταμίνη D3 είναι αποτελεσματικότερη.

Η φυσική βιταμίνη D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
 [D3 –Gkelin drops] επιδεικνύει εξαιρετική απορροφητικότητα από το έντερο και ως λιποδιαλυτή βιταμίνη απορροφάται καλύτερα, όταν λαμβάνεται μετά το γεύμα.  

Κάθε σταγόνα
D3 –Gkelin drops περιέχει 1000 IU βιταμίνης D3.

Βιβλιογραφία

Hollis BW, Johnson D, Hulsey TC, Ebeling M, Wagner CL. Vitamin D supplementation during pregnancy: double-blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res. 2011 Oct;26(10):2341-57.

Βλέπε: Η επάρκεια της βιταμίνης D των εγκύων ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού©Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;