Η Επιδημία της γρίπης και η βιταμίνη D©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

Οι εποχιακές διακυμάνσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) προκαλούν εποχιακές διακυμάνσεις των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ανοσοαποκρίσεις και να παίξει κάποιο ρόλο στην εποχικότητα της γρίπης. Οι πανδημίες γρίπης αρχίζουν με ένα κύμα τους σε αυθαίρετη εποχή, ενώ δευτερογενή κύματα συχνά συμβαίνουν τον επόμενο χειμώνα. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον ορό μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στις περισσότερες γρίπες. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενδογενών αντιμικροβιακών πεπτιδίων και έχει συνδεθεί με την πρόληψη της εκδήλωσης της επιδημικής γρίπης τύπου Α.


Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3, η οποία εκτός από τις οστεοπροστατευτικές της ιδιότητες διαθέτει και ιδιότητες που επηρεάζουν την εκδήλωση της φλεγμονής και τις ανοσοαποκρίσεις που συμμετέχουν στους μηχανισμούς μιας λόιμωξης [1].

alt

Αικατερίνη Δ. Γκέλη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιβαλλοντική ιατρική, συμπληρωματική ιατρική και τη βιταμίνη D

Άσσος, Κορινθίας

τηλ. 6944644820

Η βιταμίνη D3 φωτοσυντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β. Οι εποχιακές διακυμάνσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) προκαλούν εποχιακές διακυμάνσεις των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό του αίματος. Αυτή η διακύμανση μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να παίξει ρόλο στην εποχιακή εκδήλωση της γρίπης.

Έχουν μελετηθεί, βάσει της μηνιαίας διακύμανσης της UVB, η πανδημική και η μη πανδημική γρίπη στη Σουηδία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, και την Ιαπωνία, καθώς επίσης και η εβδομαδιαία και η μηνιαία συχνότητα τους και η συχνότητα των θανάτων των πασχόντων από αυτές. Η μελέτη αυτή απέδειξε ότι οι μη πανδημικές γρίπες εκδηλώνονται κυρίως το χειμώνα στις εύκρατες περιοχές [2].

Οι μετρήσεις της UVB [280-320 nm] έδειξαν ότι στις χώρες που βρίσκονται σε υψηλά γεωγραφικιά πλάτη παράγεται πολύ λίγη, έως καθόλου βιταμίνη D3 στο δέρμα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του χειμώνα [3].

Ακόμη και στο Βόρειο γεωγραφικό πλάτος 26°N που βρίσκεται η Okinawa υπάρχει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τετραπλάσια υπεριώδης ακτινοβολία το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα. Στα τροπικά υπάρχουν δύο μικρές ανυψώσεις της φωτοσύνθεσης στο δέρμα της βιταμίνης D3 και πρακτικά δεν υπάρχει εποχή εκδήλωση γρίπης [4].

Οι εποχιακές διακυμάνσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) προκαλούν εποχιακές διακυμάνσεις των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ανοσοαποκρίσεις και να παίξει κάποιο ρόλο στην εποχικότητα της γρίπης [5].

Οι πανδημίες γρίπης αρχίζουν με ένα κύμα τους σε αυθαίρετη εποχή, ενώ δευτερογενή κύματα συχνά συμβαίνουν τον επόμενο χειμώνα. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον ορό μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στις περισσότερες γρίπες.

Στα εύκρατα γεωγραφικά πλάτη ακόμη και η πανδημική γρίπη συχνά επιδεικνύει ξεκάθαρη εποχιακή εμφάνιση. Τα παραπάνω δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα υψηλά επίπεδα της UVB του καλοκαιριού ευνοούν την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο σώμα και τούτο δρα προστατευτικά, όσον αφορά την εκδήλωση της γρίπης [6].

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενδογενών αντιμικροβιακών πεπτιδίων και έχει συνδεθεί με την πρόληψη της εκδήλωσης της επιδημικής γρίπης τύπου Α.

Ο Hope-Simpson προέβλεψε ότι κατανοώντας το μηχανισμό του εποχιακού ερεθίσματος, που πυροδοτεί την εκδήλωση της γρίπης μπορεί να σχεδιαστεί η προφύλαξη από τη γρίπη [7].

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 ήδη από το φθινόπωρο, μπορεί να προστατεύσει από την τυπική γρίπη (κρυολόγημα) [8].

Σήμερα που επιδημιολογικά αποδείχτηκε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά ή χαμηλά τους χειμερινούς μήνες στις εύκρατες ζώνες της γης, ο Aloia και Li-Ng βρήκαν ότι η λήψη 2,000 IU βιταμίνης D ημερησίως εξαφανίζει την εποχιακότητα της γρίπης και περιορίζει δραματικά τη συχνότητά της [8].

Παρά τούτο πρέπει να μετρώνται οι συγκεντρώσεις της 25 θδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος, στις αρχές του φθινοπόρου και στις αρχές τις άνοιξης.

Επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 από 0-20ng/ml θεωρούνται ελλειπή. Επίπεδα από 21-29ng/ml θεωρούνται ανεπαρκή.

Επίπεδα  των 30-100ng/ml θεωρούνται φυσιολογικά και επίπεδα 60-80ng/ml θεωρούνται επιυμητά.

Επίπεδα άνω των 100ng/ml θεωρούνται τοξικά.
Η ασφαλέστερη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 γίνεται, χορηγώντας φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3-Gkelin drops].
Ως γνωστόν η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή και όταν το έκδοχό της είναι το ελαιόλαδο εξασσφαλίζεται η  απορρόφησή της  από το έντερο.

Κάθε σταγόνα D3-Gkelin drops περιέχει 1000 ΙU [Διεθνείς Μονάδες] φυσικής βιταμίνης D3. Πριν από τη χορήγηση βιταμίνης D3 συνιστάται να μετρώνται τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της, της 25 υδροξυβιταμίνης D3.

. Αν είναι αδύνατη η μέτρηση των επιπέδων της 25- υδροξυβιταμίνης D3, τότε η χορήγηση στους ενήλικες 2000-4000ΙU βιταμίνης D3 (2-4 σταγόνων D3-Gelin drops) ημερησίως και στα παιδιά άνω του έτους 1000ΙU ΙU βιταμίνης D3 (1 σταγόνα D3-Gelin drops) ημερησίως καλύπτουν τις αμυντικές ανάγκες του οργανισμού για την πρόληψη της γρίπης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Βιβλιογραφία

1. Sundaram ME, Coleman LA. Vitamin D and influenza. Adv Nutr. 2012 Jul 1;3(4):517-25. doi: 10.3945/an.112.002162.

2. Mörner A, Bråve A, Kling AM, Kühlmann-Berenzon S, Krook K, Hedenskog M, Silhammar I, Ljungman M, Ortqvist A, Andersson S, Brytting M, Thorstensson R,Linde A. Pandemic Influenza A(H1N1)pdm09 Seroprevalence in Sweden before and after the Pandemic and the Vaccination Campaign in 2009. PLoS One. 2012;7(12):e53511. doi: 10.1371/journal.pone.0053511. Epub 2012 Dec 28.

3. Bogh MK. Vitamin D production after UVB: aspects of UV-related and personal factors. Scand J Clin Lab Invest Suppl. 2012 Apr;243:24-31. doi: 10.3109/00365513.2012.681929.

4. Juzeniene A, Ma LW, Kwitniewski M, Polev GA, Lagunova Z, Dahlback A, Moan J. The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D. Int J Infect Dis. 2010 Dec;14(12):e1099-105. doi: 10.1016/j.ijid.2010.09.002. Epub 2010 Oct 29.

5. Juzeniene A, Ma LW, Kwitniewski M, Polev GA, Lagunova Z, Dahlback A, Moan J. The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D. nt J Infect Dis. 2010 Dec;14(12):e1099-105. doi: 10.1016/j.ijid.2010.09.002. Epub 2010 Oct 29.

6. Juzeniene A, Ma LW, Kwitniewski M, Polev GA, Lagunova Z, Dahlback A, Moan J. The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D. nt J Infect Dis. 2010 Dec;14(12):e1099-105. doi: 10.1016/j.ijid.2010.09.002. Epub 2010 Oct 29.

7. Cannell JJ, Zasloff M, Garland CF, Scragg R, Giovannucci E. On the epidemiology of influenza. Virol J. 2008 Feb 25;5:29. doi: 10.1186/1743-422X-5-29.

8. Aloia JF, Li-Ng M. Re: epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2007 Oct;135(7):1095-6; author reply 1097-8.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;