Tα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου του Alzheimer©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
  Περίληψη άρθρου

H νόσος του Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους και συνοδεύεται με προοδευτική νευροεκφύλιση του ανθρώπινου νεοφλοιού [1]. Η καθημερινή από του στόματος συμπλήρωση βιταμίνης D (800 IU / ημέρα) για 12 μήνες μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να μειώσει τους σχετιζόμενους με το Αβ βιοδείκτες σε ηλικιωμένους ασθενείς με νόσο του Alzheimer


H νόσος του Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους και συνοδεύεται με προοδευτική νευροεκφύλιση του ανθρώπινου νεοφλοιού [1].

Οι ασθενείς με νόσο του Αlzheimer έχουν υψηλή επίπτωση έλλειψης βιταμίνης D, η οποία σχετίζεται επίσης με χαμηλή ψυχική διάθεση και διαταραχή της γνωσιακής απόδωσης, στα ηλικιωμένα άτομα [1].

Η νόσος του Alzheimer είναι η κυριότρη αιτία άνοιας. Εκτός από την ελάττωση της χολινεργικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, η νόσος του Alzheimer χαρακτηρίζεται επίσης από σημαντική γλουταμικεργική διεγερσιτοξικότητα, που οδηγεί σε θάνατο των νευρώνων, Διεγερσοτοξικότητα είναι η παθολογική διαδικασία, με την οποία παραβλάπτονται και φονεύονται νεύρα με το γλουταμικό ή παρόμοιες ουσίες. Ο θάνατος των νευρώνων κλινικά χαρακτηρίζεται από απώλεια της ικανότητας για μάθηση και της μνήμης [2].

Ο Wang L, και οι συνεργάτες του στο Hussman Institute for Human Genomics, University of Miami Miller School of Medicine (1501) NW 10 Ave, Miami, Florida, USA επέδειξαν έναν ακριβή γονιδιακό μηχανισμό σηματοδότησης που εξηγεί πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν την ανάπτυξη των πρωτεινών του αμυλοειδούς, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer.

Η μελέτη αυτή είναι σπουδαιότατη για τη Δημόσια Υγεία, αν λάβει κανείς υπόψη του την επιδημία της γνωσιακής δυσλειτουργίας στους σύγχρονους ηλικιωμένους και την ευρέως διαδεδομένη έλλειψη της βιταμίνης D [3].

Οι παραπάνω ερευνητές παρατήρησαν τη γονιδιακή σηματοδότηση σε σχέση με τον υποδοχέα της βιταμίνης D σε 492 ασθενείς με όψιμη νόσο του Alzheimer και τη συγκρίνανε με αυτήν 496 υγιών ατόμων, που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες [3].

Εντοπίσανε ακριβή γονιδιακή σηματοδότηση που πηγαίνει παράδοξα στα νευρικά κύτταρα όταν οι οι υποδοχείς της βιταμινης D στερούνται ενεργοποίησης, πράγμα που έχει ως επακόλουθο τον αυξημένο σχηματισμό νευροϊνιδιακών συσσωματώσεων στον εγκέφαλο.

Οι ίδιοι ερευνητές επέδειξαν επίσης ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 καταστέλλει το σχηματισμό πρωτεϊνης του αμυλοειδούς [3].

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ίδιων ερευνητών, τα ευρήματά τους είναι σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες στις οποίες περιγράφεται ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Alzheimer [3].

Το 2018 ο Jingya Jia και οι συνεργάτες μελέτησαν και αξιολόγησαν  τα αποτελέσματα της 12μηνης  χορήγησης ενός συμπληρώματος βιταμίνης D στη γνωσιακή λειτουργία και στους βιοδείκτες που σχετίζονται με αμυλοειδείς βήτα (Αβ) σε άτομα με νόσο του Alzheimer (AD).

Η μελέτη αυτή  ήταν τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. Μελετήθηκαν 210 ασθενείς με νόσο του Alzheimer, οι οποίοι   χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες παρέμβασης και ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν  επί 12 μήνες 800  IU / ημερησίως   βιταμίνης D ή κόκκων αμύλου ως εικονικό φάρμακο.Οι δοκιμές γνωστικής απόδοσης και σχετικοί με το Αβ αμυλοειδές βιοδείκτες μετρήθηκαν κατά την έναρξη,μετά από 6 μήνες και μετά από 12 μήνες.

Η ανάλυση της διακύμανσης επαναλαμβανόμενων μετρήσεων στα άτομα της ομάδας που πήρε τη βιταμίνη D3,  έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα και τις πληροφορίες των επιπέδων στο πλάσμα   του Aβ42, APP, BACE1, APPmRNA, BACE1mRNA (p <0,001) και των ικανοτήτων απομνημόνευσης αριθμών (digitspan) ,  σχεδιασμoύ σύνθετων απεικονίσεων (blockdesign)  και βαθμολογία διάταξης εικόνας (p <0,05), συγκριτικά με  την ομάδα ελέγχου.Σύμφωνα με ανάλυση μικτού μοντέλου, η ομάδα βιταμίνης D παρουσίασε σημαντική αύξηση στο IQ πλήρους κλίμακας κατά την περίοδο παρακολούθησης (p <0,001).

Η καθημερινή από του στόματος συμπλήρωση βιταμίνης D (800 IU / ημέρα) για 12 μήνες μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να μειώσει τους σχετιζόμενους με το Αβ βιοδείκτες σε ηλικιωμένους ασθενείς με νόσο του Alzheimer [4]

Σήμερα τα ηλικιωμένα άτομα συνιστάται να παίρνουν συμπληρωματική βιταμίνη D3, δεδομένου ότι το δέρμα τους παρουσιάζει μείωση της ικανότητας φωτοσύνθεσης βιταμίνης D3, όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. H λήψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη D3 (σολωμός, λιπαρά ψάρια, ενισχυμένο γάλα με βιταμίνη D3, κλπ).

Βεβαίως δεν πρέπει να περιμένει κανείς να γεράσει για να πάρει συμπληρωματικά βιταμίνη D3, αφού είναι πλέον γνωστή η πανδημία έλλειψης και ανεπάρκειας βιταμίνης D3 σε όλες της ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κανείς να προστατεύει τη μνήμη του με σωστή δοσολογία βιταμίνης D3, από το στόμα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να την διατηρήσει και κατά την έλευση του γήρατος.

Η λήψη 1000-4000ΙU φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3-Gkelin drops], ημερησίως, αρκούν για να δημιουργήσουν επαρκή επίπεδα >30ng/ml 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό, που είναι χρήσιμα για την προστασία κατά της νόσου του Alzheimer.

Τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα κατά της νόσου του Alzheimer, όπως η μεμαντίνη και οι αναστολείς της ακετυλχοληνεστεράσης, μπορούν και παροδικά να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Η συνδυασμένη όμως χορήγηση μεμαντίνης και βιταμίνης D3 μπορεί να δημιουργήσει αυξημένη προστασία κατά διαφόρων νευροεκφυλιστικών διαδικασιών που συνδέονται με τη νόσο του Alzheimer [5].

 

Βιβλιογραφία

1.Lu'o'ng KV, Nguyên LT. The beneficial role of vitamin D in Alzheimer's disease. Am J Alzheimers Dis Other Demen. 2011 Nov;26(7):511-20. Epub 2011 Dec 27.

2. Annweiler C, Rolland Y, Schott AM, Blain H, Vellas B, Beauchet O. Serum vitamin d deficiency as a predictor of incident non-Alzheimer dementias: a 7-year longitudinal study. Dement Geriatr Cogn Disord. 2011;32(4):273-8. Epub 2012 Jan 19.

3. Annweiler C, Beauchet O. Possibility of a New Anti-Alzheimer's Disease Pharmaceutical Composition Combining Memantine and Vitamin D. Drugs Aging. 2012 Feb 1;29(2):81-91.

4. Jia J, Hu J, Huo X, Miao R, Zhang Y, Ma F. Effects of vitamin D supplementation on cognitive function and blood Abeta-related biomarkers in older adults with Alzheimer's disease: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2019 Dec;90(12):1347-1352. 

5. Wang L, Hara K, Van Baaren JM, Price JC, Beecham GW, Gallins PJ, Whitehead PL, Wang G, Lu C, Slifer MA, Züchner S, Martin ER, Mash D, Haines JL, Pericak-Vance MA, Gilbert JR. Vitamin D receptor and Alzheimer's disease: a genetic and functional study. Neurobiol Aging. 2012 Feb 3.


Τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr στοχεύουν στην   επιστημονική ενημέρωση των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελούν μέσα διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελούν ιατρική συμβουλή για ασθενείς. Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών την έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά χορηγούνται συμπληρωματικά με τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη.

Δήλωση: Η ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  περιέχει ιατρικά  και επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχει γράψει ο  Δρ Δημήτριος  Ν. Γκέλης και οι ιατροί συνεργάτες του. Οι γνώσεις και οι πληροφορίες των άρθρων  είναι πάντοτε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες. Κάθε πληροφορία της ιστοσελίδας www.pharmagel.gr δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική σχέση οποιουδήποτε με το γιατρό του, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή. Σκοπός του Δρ Γκέλη με την ιστοσελίδα www.pharmagel.gr  είναι να μοιραστεί τις γνώσεις και ιατρικές εμπειρίες του με όλους όσους επιθυμούν να διευρύνουν την ιατρική τους πληροφόρηση και να ενημερωθούν για θέματα διατήρησης της υγείας, του καλώς έχειν και προληπτικής ιατρικής. Η τοποθέτηση διαφημίσεων στα άρθρα της ιστοσελίδας γίνεται για να καλυφθούν οι δαπάνες συντήρησής της

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Τελευταία άρθρα

Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©
Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος©
Πώς ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία©
Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©
Γόνατο του κολυμβητή (Πόνος στο γόνατο του κολυμβητή)©
Οσφυαλγία του κολυμβητή/κολυμβήτριας©
NUBEQA
Κακώσεις του αυχένα του κολυμβητή©
Η ευεργετική δράση του λεμονιού στην υγεία©
Ώμος του κολυμβητή©
Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©
Η εξωτερική ωτίτιδα ως παράγοντας κινδύνου μείωσης της επίδοσης των κολυμβητών και κολυμβητριών©
Οι κίνδυνοι του κακής ποιότητας ύπνου©
Κολύμβηση – Tα ευεργετικά αποτελέσματα της κολύμβησης στην υγεία©
H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Δείτε όλα τα άρθρα »
Οδηγός Πρώτων Βοηθειών
Τι πρέπει να κάνετε αν φτάσετε πρώτοι
στο σημείο ενός ατυχήματος;